avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calatoria minorului in UE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calatoria minorului in UE

Eu sunt un baiat de 17 ani si jumatate implinesc 18 in Octombrie.De moment traiesc in Spania cu parintii mei de multa vreme si as vrea ca vara asta sa merg in Romania sa-mi petrec vacanta de vara. Intrebarea mea este:
Am nevoie de imputernicire de la parintii mei ca sa pot caltorii singur sau pot sa calatoresc fara? Am auzit cateva persoane spunand ca nu iar alte persoane mi-au spus cazuri in care s-a putut calatorii deoarece persoana respectiva implineste 18 in curand, bine ca acea persoana avea cetatenia spaniola iar eu romana.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:01, 28 Mai 2010
Din Spania in Romania puteti veni singur, fara nici o imputernicire.
Insa, la intoarcerea in Spania, ca sa puteti iesi din Romania, aveti nevoie de imputernicire de la parintii dvs., precum ca le permit insotitorilor de bord ( daca plecati cu avionul*) de la firma de transport aerian X sa va preia de la check-in si sa va predea reprezentantului legal in aeroportul de destinatie. Trebuie sa va interesati la compania aeriana cu care veti calatori daca au acest serviciu, de insotire minori.
De mentionat ca imputernicirea se face la consulatul roman din Spania.

* daca mergeti cu alt mijloc de transport in comun in afara de avion, trebuie sa fiti insotit de un major, si la iesirea din tara, trebuie sa prezinte si imputernicire si cazier judiciar

Ultima modificare: Vineri, 28 Mai 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie fara insotitor pentru minori NoricaMarin NoricaMarin Cum pot sa-mi aduc nepotul (minor) in vacanta in Italia , si care este procedura sau daca poate calatori cu avionul fara sa fie acompaniat de unul din parinti. ... (vezi toată discuția)
Minor de 16 ani,poate iesi din tara fara insotitor? alexandra2000 alexandra2000 Buna ziua.Fiica mea a fost chemata de verisoara ei in italia luna viitoare,dar ea nu poate veni dupa ea si nici eu sau tatal ei nu o putem duce.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor intre tari uniune petre79 petre79 Buna ziua, va expun urmatoarea situatie :am o fata pe care as vrea sa o trimit in tabara in Malta sau Anglia si nu stiu daca poate calatori singura cu ... (vezi toată discuția)