avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... boc si pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

boc si pensia alimentara

bugetarii care au de platit pensii alimentare pentru copii lor si carora li se va diminua salarul cu 25% , vor putea cere in instanta , in baza " legii boc " , diminuarea pensiei alimentare cu 25% ?
Da.
La calculul pensiei alimentare se iau in considerare veniturile pe ultimele 6 luni, deci va trebui sa asteptati sa vi se retina din salariu 25% pentru ca apoi sa deschideti actiune pentru micsorarea pensiei, daca intr-adevar doriti acest lucru. Din alt punct de vedere nu cred ca trebuie sa sufere copiii pentru "legea Boc", ei au nevoie de sprijinul adultilor iar daca unii considera ca avem prea mult si au de unde sa opreasca 25%, consider ca acest procent de 25% nu ar trebui sa se rasfranga si asupra copiilor pentru ca sunt niste masuri de austeritate temporare sau cel putin asa vor ei sa credem. Ramane la latitudinea dumneavoastra de parinte daca va veti sanctiona copii in aceeasi maniera in care a facut-o Boc.
Fiidca a ajuns o moda, parintele caruia i-a fost incredintat copilul poate da in judecata pe cel ce plateste pensia alimentara, pentru ca ii reduce copilului un drept castigat, faptul ca "bugetul" respectivului este mai mic si nu face fata platilor neavand importanta (in viziunea unora).
Opinia mea este ca, daca pensia minorului este stabilita in procent, o astfel de actiune va fi respinsa pentru ca pensia se diminueaza automat , proportional cu venitul debitorului, tocmai pentru faptul ca aceasta este stabilita procentual.
Daca pensia insa este stabilita in suma fixa, se poate promova o actiune de reducere pensie, pentru ca la stabilirea acelei pensii s-au avut in vedere nevoile minorului dar si mijloacele celui ce urma sa o plateasca la momentul respectiv.
Este adevarat ca instanta va putea mari sau micsora obligatia de intretinere dupa cum se schimba mijloacele celui ce da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste insa, daca stam sa ne gandim un pic ..bietii copii chiar nu au nici macar o vina ca traim intr -o astfel de societate.
in legea boc se specifica , clar , ca veniturile bugerarilor vor scadea cu 25% de la 1 iunie . pensia de intretinere este stabilita in cuantum de 1/4 din salar ptr 1 copil , 1/3 din salar pentru 2 copii si 1/2 din salar pentru 3 sau mai multi copii . este evident ca un bugetar nu va mai avea prin lege , cu data fixa , acelesi venituri . in acest caz , bugetarul , de ce ar mai trebui sa mai astepte 6 luni ? si intrebarea prima era daca se va putea invoca legea boc pentru diminuarea pensiei ?

Alte discuții în legătură

Reducere pensie alimentara nora_vasilescu nora_vasilescu As dori sa stiu daca in urma reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor se poate cere in instanta reducerea proportionala a pensiei alimentare, fara a mai urma ... (vezi toată discuția)
Citatie ptr micsorarea pensiei aurash_d aurash_d Ce se intampla daca nu ma prezint la citatie privind micsorarea pensiei alimentare de catre fostul?Pot amana lucrul acesta sau se judeca in lipsa si se ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara alinciprian78 alinciprian78 As avea nevoie de un model cerere pt reducerea pensiei de intretinere, multumesc. stiti daca aceasta actiune de reducere a pensiei alimentare pe motivul ... (vezi toată discuția)