avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luarea in spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luarea in spatiu

Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda mea.Este adevarat ca in aceasta situatie are dreptul sa intre oricand doreste la mine in casa fara sa i pot interzice acest lucru?Daca ajung la un conflict cu ea cum pot sai anulez acest drept?Trebuie sa astept sa i se expire cartea de indentitate ,am inteles ca la varsta pe care o are i se va face c.i.pe viata,pentru a i putea anula in instanta luarea in spatiu pe adresa mea.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 18:23, 28 Mai 2010
IN cazul in care faceti ceea ce ati spus, inseamna ca acceptati ca ruda dvs,. sa aiba domiciliul in spatiul dvs. locativ si se presupune ca locuieste la adresa din CI, cu drept locativ.
Dar, in caliatate de proprietar al apartamentului (sau imobilului) - dv. dispuneti pe cine si cat timp doriti sa/l tolerati in spatiu. Puteti sa-i interziceti cand doriti.
Nu puteti sa/i schimbati dvs. cartea de indentitate, pentru ca are adresa de domiciliul la dvs. / daca ajungeti la un conflict.
Isi va face ~mutatia` in alta parte, unde va avea resedinta. Pana una alta, toate actele oficiale le va primi pe adresa dvs. unde are domiciliul (chiar si amenzile daca ar fi cazul ) :)
Ultima modificare: Vineri, 28 Mai 2010
ContSters122901, utilizator
Este adevarat ca in aceasta situatie are dreptul sa intre oricand doreste la mine in casa fara sa i pot interzice acest lucru?Daca ajung la un conflict cu ea cum pot sai anulez acest drept?


Luarea in spatiu este reglementata de Legea 290 din 24 octombrie 2005 , OUG 97/2005, O.U.G. nr. 83/2006, Legea nr. 53/2007, Legea nr. 241/2007, Legea nr. 252/2007 publicată în MOF nr. 506 din 27/07/2007.
Ordonanţă de urgenţă nr. 97/2005 prevede ca :
Art. 27. - (1) Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.
(2) Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanei pe raza căruia se află ultimul domiciliu înscris în actul de identitate al solicitantului este obligat să comunice la cererea cetăţenilor români, în termen de două zile lucrătoare, datele referitoare la domiciliile avute în România de către persoana respectivă şi orice menţiune privind starea civilă, aflate în evidenţa acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2000.
Art. 28. - Declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
Art. 35. - Persoana care găzduieşte o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 31 alin. (2) lit. a), are obligaţia de a anunţa poliţia sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul .

Acordul de luare in spatiu se poate revoca, fiind suficient ca Dvs., ca proprietar, sa dati o declaratie notariala de retragere a acordului ca persoana sa mai locuiasca in spatiul respectiv. Aceasta declaratie o depuneti la Politie, iar in baza ei si din momentul depunerii ei la Politie, persoana in cauza nu mai este considerata ca fiind luata in spatiu.
Daca, dupa data retragerii acordului, ruda dvs. refuza sa paraseasca locuinta, savarseste infractiunea de violare de domiciliu.
Numai bine,
L.C.
Posibilitatile de succes ale acestei proceduri difera de la caz la caz.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in spatiu stelistul7 stelistul7 buna ziua .doresc sa fiu luat in spatiu de catre bunica,dar ea nu se poate deplasa.cum procedez? (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)
Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)