avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luarea in spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luarea in spatiu

buna ziua .doresc sa fiu luat in spatiu de catre bunica,dar ea nu se poate deplasa.cum procedez?
Cel mai recent răspuns: ContSters197377 , utilizator 09:34, 11 Iulie 2011
Pe scurt:
Cititi mai ales art.28 de mai jos - iar eu va recomand sa chemati fie un notar la domiciliul bunicii, fie pe politistul de proximitate (sectoristul :) ) Prima varianta va implica costuri. FORTZA STEAUA :))

Luarea in spatiu este reglementata de Legea 290 din 24 octombrie 2005 , OUG 97/2005 , O.U.G. nr. 83/2006 , Legea nr. 53/2007 , Legea nr. 241/2007 , Legea nr. 252/2007 publicată în MOF nr. 506 din 27/07/2007.

Ordonanţă de urgenţă nr. 97/2005 prevede ca :
Art. 27. - (1) Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.
(2) Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanei pe raza căruia se află ultimul domiciliu înscris în actul de identitate al solicitantului este obligat să comunice la cererea cetăţenilor români, în termen de două zile lucrătoare, datele referitoare la domiciliile avute în România de către persoana respectivă şi orice menţiune privind starea civilă, aflate în evidenţa acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2000.

Art. 28. - Declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.

Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
ContSters197377, utilizator
mentionez ca atunci cand doresc sa fiu luat in spatiu imi expira si buletinul.imi mai trebuiesc si alte acte?va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
stelistul7, utilizator
stelistul7 a scris:

mentionez ca atunci cand doresc sa fiu luat in spatiu imi expira si buletinul.imi mai trebuiesc si alte acte?va multumesc


La expirarea termenului de valabilitate, preschimbare, schimbare de nume:

* Cerere tip pentru eliberarea cartii de identitate
* Actul de identitate
* Certificatul de nastere, casatorie, sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila (original si copie)
* Certificatul de deces al sotului, sotiei (original si copie)
* Actul cu care se face dovada spatiului de locuit (original si copie)
* Chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate (7 lei)
* Timbru fiscal in valoare de 1 leu

In cazul schimbarii domiciliului:

* Cerere tip pentru eliberarea cartii de identitate
* Actul de identitate detinut anterior si cartea de alegator
* Certificatul de nastere, casatorie, sentinta de divort (original si copie)
* Certificatul de deces al sotului, sotiei (original si copie)
* Actul cu care se face dovada spatiului de locuit (original si copie)
* Chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate (7 RON)
* 1 timbru fiscal in valoare de 1 leu fiecare
* Viza centrului militar zonal de luare in evidenta la noul domiciliu, daca solicitantul este supus obligatiilor militare (barbati cu varsta cuprinsa intre 20-50 ani)
* Declaratie tip de primire in spatiu, in cazul in care imobilul nu este proprietate personala, semnata de proprietarul imobilului, in fata lucratorului de la ghiseul Serviciului de Evidenta a Populatiei, iar in cazul persoanelor din mediul rural, in fata sefului de post din comuna; in cazurile cand persoana nu se poate deplasa de la domiciliu, se intocmeste o declaratie notariala
* In cazul domiciliului rural se prezinta adeverinta de luare in evidenta in registrul agricol, eliberata de primaria de la locul de domiciliu

[editat de admin: hai sa nu cersim recomandari si aplauze :) ]
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
dar sa chem sectoristul acasa,nu se poate?
Da da, v-am spus: ...e mai ieftin :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru preschimbare c.i. zburaet zburaet Buna seara. Mentionez ca lucrez in Bucuresti si imi este incomod sa merg pana in provincie de unde sant de loc. Care ar fi posibilitatea legala de a schimba ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu luca ionel luca ionel Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu draghiciadriana draghiciadriana Ce trebuie sa fac pentru a fi luata in spatiu de un proprietar de imobil? Mentionez ca am viza de flotant la o adresa( eu stau in chirie) ,iar acum pentru a * ... (vezi toată discuția)