avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea 221/2009
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea 221/2009

Bunicul meu a fost condamnat politic in perioada 1950.El a avut 2 copii,un baiat si o fata.Bunicul si sotia sa sunt decedati.Baiatul este decedat si el,dar are 2 copii.Fata traieste,respectiv este mama mea,si are tot 2 copii,pe mine si pe fratele meu.Dorim sa beneficiem de prevederile Legii 221/2009 si nu stim care este modalitatea.Cererea de despagubire trebuie facuta de catre cine din familie si in cate parti se imparte suma cuvenita?Cine are dreptul de fapt sa beneficieze de despagubiri,nepotii in mod egal sau si mama care traieste?
Cel mai recent răspuns: ContSters135221 , utilizator 14:36, 29 Mai 2010
De prevederile Legii nr. 221/09 pot beneficia sotul si descendentii pana la gradul II inclusiv a persoanei ce a suferit condamnari cu caracter politic.
Legea spune ca pot beneficia de despagubiri rude de pana la gradul II inclusiv.


Mai jos aveti mai multe detalii
[ link extern ]
Articolul 5 din Legea nr. 221/2009 prevede expres ca:
Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instanţei de judecată, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a) acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare;
b) acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent;
c) repunerea în drepturi, în cazul în care prin hotărârea judecătorească de condamnare s-a dispus decăderea din drepturi sau degradarea militară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege pt cei deportati Lorena_Teo Lorena_Teo Socrul nasei mele a fost deportat in Rusia si acum vrea sa stie daca poate beneficia de acei bani care se dau celor care se incadreaza in legea 221/2009, ... (vezi toată discuția)
Drepturile fostilor detinuti politici din perioada comnista dorinahojbota dorinahojbota La ora actuala sunt cetatean german am plecat din romania inca inainte de revolutie(am fugit). In perioada comunista am fost detinut politic 8 ani de zile si ... (vezi toată discuția)
Legea221/2009 12robi 12robi Parintii mei au fost deportati din banat in baragan si au fost beneficiari ai legii 118,dar au decedat unul in anul 1996 iar celalalt in 1999.Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)