avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... legea221/2009
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

legea221/2009

Parintii mei au fost deportati din banat in baragan si au fost beneficiari ai legii 118,dar au decedat unul in anul 1996 iar celalalt in 1999.Intrebarea mea ar fi daca in contextul legii 221/2009 eu in calitate de fiu am vreun drept,mentionez ca nu sunt nascut in baragan
Cel mai recent răspuns: ContSters135221 , utilizator 17:06, 23 Mai 2010
Da, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 221/2009.
Conform art. 5 din Lege:
Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instanţei de judecată, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
- acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare;
- acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent în condiţiile legilor speciale.
De asemenea, trebuie sa mai stiti ca cererile sunt scutite de taxă de timbru.
Legea se aplică şi persoanelor cărora le-au fost recunoscute drepturile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990, la stabilirea cuantumului despăgubirilor ţinandu-se seama de măsurile reparatorii deja acordate persoanelor în cauză în temeiul Decretului-lege mai sus mentionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreturi mostenitori deportati in baragan karytat karytat As dori sa stiu daca eu si sora mea beneficiem de vre-un drept in calitate de mostenitori ai unui deportat in Baragan. Precizez ca tatal meu a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 GABRIELA  MARIA CHIRCULESCU GABRIELA MARIA CHIRCULESCU Buna ziua. Mama mea a fost deportata in Baragan. Beneficiaza de prevederile DL. 118. Am introdus actiune doar pentru daunele morale suferite in perioada ... (vezi toată discuția)
Drepturile fostilor detinuti politici din perioada comnista dorinahojbota dorinahojbota La ora actuala sunt cetatean german am plecat din romania inca inainte de revolutie(am fugit). In perioada comunista am fost detinut politic 8 ani de zile si ... (vezi toată discuția)