avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare creante mai vechi de 3 ani de zile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare creante mai vechi de 3 ani de zile

as vrea sa stiu ce pot face pentru a recupera creante mai vechi de 3 ani de zile
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 08:17, 19 Martie 2011
Buna ziua .
Avand in vedere ca termenul de 3 ani este de prescriptie si nu de decadere,daca demonstrati ca ati fost impiedicat de vreun factor extern sau diverse cauze sa va incadrati in termen, in termen de o luna de la incetarea acestor cauze puteti invoca repunerea in termen .

Marius Bote .
Creantele se prescriu dupa 3 ani

Art. 6. - Dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executor se prescrie prin împlinirea unui termen de 3 ani, iar în raporturile dintre organizaţiile socialiste, de un an.
Art. 16. - Prescripţia se întrerupe:
a) prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.
În raporturile dintre organizaţiile socialiste, recunoaşterea nu întrerupe curgerea prescripţiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare în judecata ori de arbitrare, chiar dacă cererea a fost introdusă la o instanţa judecătorească, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act începător de executare.
Decret nr. 167 (r1) din 21/04/1958

Daca aveti facute in decursul timpului somatii sau notificari termenul de prescriptie este intrerupt.In caz contrar este mai greu sa va recuperati creanta...
Cauzele de repunere in termen trebuie sa fie "temeinic justificate" si sa nu implice vreo culpa din partea creditorului.

Puteti incerca sa obtineti o recunoastere a datoriei, care are efectul de a incepe o noua prescriptie. De ex. sa scrieti debitorului cerand plata datoriei de X, solicitand raspuns in scris. Daca din raspuns se intelege ca recunoaste existenta datoriei, atunci sunteti in termen.

PS: somatiile si notificarile extra-judiciare nu sunt acte de executare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Buna ziua. Daca am reclamat la ANPC o banca pentru ca a calculat gresit suma de restituit in cazul unui contract de credit, recunoscand deci ca am de platit o anumita suma dar nu cea solicitata, se considera intrerupta prescriptia? Intre timp am refuzat sa mai platesc vreun ban. Data de inceput a calcularii prescriptiei se face incepand cu ce data? Cu a lunii in care nu am platit rata? Multumesc mult.
Buna dimineata .
Simpla reclamatie de la O.P.C.nu intrerupe cursul prescriptiei,ci o actiune in justitie in acest sens,sau o notificare prin executor .
Marius Bote .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare somatie de plata valery valery O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006. Consider ca sunt ... (vezi toată discuția)
Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Ma dau in judecata. Aghinitei Carmen Aghinitei Carmen Am avut un abonament la orange (mai multe) si nu am achitat 10 mil.din 2005.acuma in noiembrie m-au sunat recuperatorii sa le dau aceasta suma (suma ... (vezi toată discuția)