Care este valabilitatea unui contract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata) incheiat in 2004 intre doua societati comerciale, obiectul contractului fiind o cladire, NU insa si terenul de sub cladire. Pentru terenul aflat sub cladire societatile au incheiat dupa 8 luni un act autentic de vnz-cump.
Convingerea mea este ca actul privat este fictiv si a fost antedatat pentru a sustrage cladirea de la executarea silita a vanzatoarei si se bazeaza pe urmatoarele aspecte: in cuprinsul actului se mentioneaza ca a fost incheiat la biroul unui avocat, dar nu contine semnatura sau stampila dreptunghiulara a acestuia ori vre-o mentiune ca a fost inregistrat in registrul de evidente al acestuia; se mentioneaza ca transferul proprietatii se face la data semnarii iar plata pretului se face in termen de 8 luni. Ulterior, cam dupa 1 an, a mai aparut un aditional la contractul de vanz-cump, tot sub semnatura privata, prin care se prelungeste termenul de plata cu inca un an. Nu este prevazuta explicit nici o clauza penala pt neplata pretului.
Din informatiile obtinute de la actionarii minoritari ai vanzatoarei pretul nu a fost platit. Mai mult cumparatoarea nu a declarat/inscris cladirea la administratia financiara, cladirea figurand inca la rolul fiscal al vanzatoarei. Contractul nu a fost inregistrat nici in Cartea funciara.
Cumparatoarea a deschis actiune in constatare a dreptului sau de proprietate in baza actului sub semnatura privata.
Acest contract sub semnatura privata poate fi atacat in vre un fel? Care ar fi temeiul legal?
Va multumesc.
Privit sec, actul este valabil, pentru ca legea pretinde forma autentica numai pentru vanzarea terenurilor.
Dar, in raport de situatia concreta, impotriva lui se poate promova:
- actiune in constatarea simulatiei
- actiune in nulitate (pentru neindeplinirea conditiilor de valabilitate - altele decat forma)
- actiune revocatorie (pauliana) promovata de creditori, daca actul a fost incheiat in frauda drepturilor lor.