avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Daca am mai beneficiat de indemnizatie de soamj dupa ce am terminat liceul mai pot lua acest ajutor si dupa terminarea facultatii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:35, 31 Mai 2010
Conform Art. 17 alin. (2) Legea 76/2002, va asimilati somerilor pentru ca ati absolvit o institutie de invatamant, depasiti varsta de 16 ani si nu ati reusit sa va incadrati in munca, potrivit pregatirii profesionale, intr-un termen de 60 de zile de la absolvire.

Conform Art. 34 alin. (3) Legea 76/2002, veti primi indemnizatia de somaj ca urmare a faptului ca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii: sunteti inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza teritoriala in care domiciliati, nu realizati venituri, ori veniturile pe care le realizati sunt mai mici decat indemnizatia de somaj si clar nu indepliniti conditiile de pensionare, conform legii.

Asadar, la expirarea perioadei de 60 de zile de la absolvirea studiilor, in urma cererii dumneavoastra, urmeaza sa primiti indemnizatia de somaj pe o perioada de 6 luni, aceasta indemnizatie reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara in momentul platii indemnizatiei.

Conform Art. 40 alin. (2) Legea 76/2002, indemnizatia de somaj o primiti o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita. Ati terminat liceul - primiti indemnizatie de somaj. Ati terminat facultatea - primiti indemnizatie de somaj.



Observatii:
Ideea este ca aceasta indemnizatie de somaj are scopul de a sustine financiar o persoana pe o perioada de timp minim necesara in identificarea unui loc de munca.

Ori, in urma terminarii liceului, sansele de a gasi un loc de munca sunt reduse. In momentul in care terminati o facultate, sansele de incadrare in campul muncii cresc.

Legea 76/2002 stipuleaza masurile de stimulare a incadrarii somerilor in campul muncii.

Astfel:
- daca sunteti angajata pe o perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, beneficiati din bugetul asigurarilor de somaj de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara;
- daca sunteti angajata pe o perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, si va aflati in acelasi timp si in perioada de primire a indemnizatiei de somaj, veti primi in continuare indemnizatia, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia.


De asemenea, angajatorul, daca va angajeaza pe perioada determinata de cel mult 12 luni, beneficiaza de subventii pentru cheltuielile cu forta de munca, el fiind scutit pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj si primind lunar, conform Art. 80 alin.1 Legea 76/2002 :
"a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.".

Dupa cum vedeti, cele 60 de zile de la terminarea facultatii sunt mai mult decat suficiente in gasirea unui loc de munca si depunerea unui nou dosar pentru a primi indemnizatie de somaj poate ridica unele semne de intrebare cu privire la participarea dumneavoastra activa in procesul de incadrare in campul muncii.

Nu spun ca nu ar trebui sa beneficiati de indemnizatia de somaj oferita prin Legea 76/2002; spun doar ca la terminarea unei facultati e bine sa urmariti mai mult punerea in aplicare a masurilor de stimulare a angajarii somerilor.





Conditia este sa va inscrieti la Agentia de Somaj in termenul de 60 de zile dela absolvire. In caz contrar nu mai primiti indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai iau somaj ?! Mogasanu Mogasanu Am luat somaj cand am terminat liceul . Intrebarea e : Mai pot sa iau si acum dupa ce am terminat facultatea ? Mi s-a spus ca daca am luat la liceu acum nu mai ... (vezi toată discuția)
Prima de anagajare absolvent whitescorpion whitescorpion Buna.. Cine ma poate ajuta si pe mine...Sunt absolventa de facultate din acest an si nu am primit pana acuma indemnizatie de somaj pt ca nu m-am inscris la ... (vezi toată discuția)
Subventia angajatorului xpbogdan xpbogdan Ca si administrator, fiind absolvent de facultate, pot beneficia la prima angajare pe firma proprie de acea subventie oferita de stat pentru studentii ... (vezi toată discuția)