Mama mea este angajata in mediul privat. Pe data de 4 mai a avut un accident in urma caruia nu a mai putut lucra, iar medicul i-a dat doua concedii medicale (pentru aceeasi afectiune) pana pe data de 15 iunie.
Angajatorul nu doreste sa-i mai plateasca concediul medical, motivand ca trebuie sa suporte el plata intrucat nu primeste bani de la Casa de Asigurari. I-a sugerat mamei sa isi dea demisia sau sa treaca in concediu fara plata pana cand se va insanatosi.
Este o masura legala? Este adevarat ca plata concediilor medicale nu mai este asigurata de Casa de Asigurari si trebuie sa plateasca angajatorul? Angajatorul spune ca al doilea medical trebuie trecut ca si concediu de odihna pentru ca nu are bani sa platesca concediul medical.
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, în funcţie de numărul de angajaţi avut la data ivirii incapacităţii temporare de muncă a asiguratului, astfel:
a) până la 20 de angajaţi, din prima zi până în a 7-a zi de incapacitate temporară de muncă;
b) între 21-100 de angajaţi, din prima zi până în a 12-a zi de incapacitate temporară de muncă;
c) peste 100 de angajaţi, din prima zi până în a 17-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
2. Nu este adevarat ce spune angajatorul. Luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate si faceti o sesizare.
3. Mama dvs.sa nu accepte concediul fara plata sau concediul de odihna in timpul concediului medical.
4. Sa nu isi dea demisia. Puteti face o sesizare si la ITM pentru nerespectarea clauzelor din contractul individual de munca.
Multumesc mult! Aflata sub presiune, mama a trebuit sa-si dea demisia pentru ca a fost amenintata ca daca i se plateste medicalul, in prima zi a revenirii la serviciu ii vor gasi un motiv si o vor concedia. Mi-e greata de toata mizeria din mediul privat.
1. Daca doriti puteti contacta un avocat pe dreptul muncii care studiaza speta respectiva si va poate spune daca poate demonstra ca mama dvs. a fost obligata sa semneze demisia si astfel sa conteste decizia de incetare a CIM.
2. Vedeti ca termenul de contestare la Tribunal este de 30 de zile de la data comunicarii decizii catre salariat.