In urma divortului a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca o pensie alimentara fixa pentru doi copii (3 ani si 9 ani). Cei 2 fosti soti au in proprietate un apartament in care acum locuieste mama cu copiii si nu au facut partajul. Este posibil legal sistarea platii pensiei alimentare, pe care tatal o plateste copiilor, pentru o perioada de timp, de comun acord, astfel incat suma de bani sa acopere valoarea unei parti din apartament care ii revine fostului sot ? In acest fel fosta sotie ar deveni unic propritar, fara nicio pretentie ulterioara din partea celuilalt. Mai ales ca in aceasta perioada nu prea se vand case (au un apartament de 4 camere!).Se poate realiza o astfel de intelegere la notar sau in instanta? Precizez ca pensia alimenatara se opreste automat pe statul de plata, tatal fiind bugetar. Va multumesc.
Nu , o astfel de intelegere nu poate fi facuta pentru ca ar incalca drepturile celor doi copii :
1.-astfel, pensia stabilita prin hotarare judecatoreasca este un drept stabilit de lege in favoarea celor doi minori,
2.-imobilul in care locuieste mama cu ce doi copii este bunul comun al celor doi fosti soti, astfel o compensare intre 2 pensii stabilite in favoarea minorilor cu contravaloarea a 50% din bunul comun al sotilor nu poate fi facuta deoarece acel bun este achizitionat de cei doi soti in timpul casatoriei, iar cei 50% din bunul comun reprezinta contravaloarea unei contributii in timpul casatoriei, astfel ca cele 2 drepturi, ale sotului cu ale copiilor nu au nici macar o legatura.
Divort
DanielaSaigiu
Buna ziua,sunt casatorita de 4 ani si am o fetita de 1 an si 2 luni... intrebarea mea este,in caz de divort,fata ramane cu mine,sau mi-o poate lua tatal ei? ... (vezi toată discuția)