avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere sau schimbare tip CIM.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere sau schimbare tip CIM.

As dori sa cer ajutorul in urmatoarea situatie cu care sunt confruntat:
Sunt angajat, cu un CM pe perioada nedeterminata in cadrul unei companii fiind incadrat in functia de programator. Profilul de activitate al firmei este prestarea de servicii informatice (outsourcing). Clientul pentru care lucram si-a exprimat dorinta de a renunta la o persoana din cadrul proiectului persoana aleasa fiind eu, avand o experienta mai mica in comparatie cu alti colegi. Firma la care sunt angajat nu a mai contractat un proiect similar astfel incat sa imi pot desfasura activitatea conform fisei postului cu toate ca functia de programator nu s-a desfiintat. Mentionez ca nu este unicul client al firmei. Asadar in momentul respectiv angajatorul nu imi poate oferi de munca conform fisei postului si imi sugereaza ca m-ar putea concedia. (in firma inca se fac angajari, asadar firma nu este intr-o situatie economica dificila). Solutia oferita de ei este schimbarea contractului meu din perioada nedeterminata in perioada determinata pe durata efectuarii unui curs de recalificare (si un salariu cu 50% mai mic ) in cadrul firmei apoi "promisiunea" angajarii mele pe o perioada nedeterminata dupa efectuarea cursului.Cum as putea sa ma apar in aceasta situatie? Sunt "obligat" sa accept aceasta situatie nesigura (apropiata de "santaj" din partea angajatorului)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 31 Mai 2010
Schimbarea contractului de munca din nedeterminata in determinata nu este posibila, trebuie sa incheiati CIM prin acordul partilor si apoi sa va faca un nou CIM pe perioada determinata, ceea ce nu este sigur.Sfatul meu este sa nu va incredeti in promisiuni, mai bine sa va desfaca cim cu art.65(1) din CM ceea ce inseamna restructurare si va acorda preaviz 20 de zile lucratoare putand absenta in aceasta perioada 4 ore pe zi fara sa va afecteze la salariu si mai trebuie ca angajatorul sa va dea un salariu compensator confom CCMUN 2007-2010.Aveti apoi actele pentru somaj in aceste conditii, iar daca doreste sa va faca un nou CIM pe perioada determinata se suspenda somajul si la terminarea noului CIM beneficiati incontinuare de somaj din momentul in care s-a intrerupt, asa trebuie sa puneti problema cu angajatorul.
Succes
Multumesc pentru sfat! Totusi incerc sa evit desfacerea cm. In situatia de fata angajatorul poate invoca art65(1)? Functia de programator inca exista (chiar se fac angajari in firma) doar cu alte competente in fisa postului (spre exemplu alte limbaje de programare), in cazul persoanelor angajate pe aceasta pozitie. Problema care se pune in fapt este: fie accept contractul pe perioada determinata (pe perioada cursului oferit de ei) cu salariu redus apoi reangajarea pe perioada nedeterminata fie perspectiva concedierii. Ma pot concedia cf. art65(1)?
Daca va concediaza in baza art.65 alin.1 C.mun., atunci ar trebui sa desfiinteze postul dvs ... este buan si varianta angajarii pe durata determinata si apoi modificarea duratei c.i.m. in nedeterminata ... incercati sa negociati durata maxima de incheiere a c.i.m. pe durata determinata (24 de luni).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfintarea postului coolgirl2013 coolgirl2013 Pe scurt : la firma la care lucrez a revenit din CCC o angajata pe a carui post am fost eu in ultimul an.Eu fiind angajata cu CIM pe perioada ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea locului de munca in cazul contractului de munca pe perioada determinata andreeeea@ andreeeea@ Buna ziua ! intrebarea mea este daca contractul individual de munca pe perioada determinata ramane valabil sau se desfiinteaza, urmand soarta locului de munca ... (vezi toată discuția)
Functie pe perioada determinata - contract de munca pe perioada nedeterminata adry_de_gennaro adry_de_gennaro Buna, Am urmatoarea situatie si as vrea sa aflu cateva detalii: - sunt angajat al unei companii multinationale din oct 2013 - am contract de munca pe per ... (vezi toată discuția)