avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecatã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecatã

Dacă am pierdut un proces și în prima instanță și în a doua, înseamnă că trebuie să plătesc cheltuielile de judecată pentru amândouă cumulat?
Pe site-ul tribunalului scrie: obligă recurentul la 1000 lei cheltuieli de judecată în recurs. Asta înseamnă că se referă numai la cheltuielile de judecată în recurs sau cumulat cu cea de la prima instanță?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:26, 31 Mai 2010
toate cheltuielile va vor fi imputate.
Mulțumesc pentru răspuns. Mai am două întrebări.
1. Care este termenul de plată a cheltuielilor de judecată? Cum se procedează?
2. Dacă eu îi trimit pârâtei banii prin mandat poștal și o copie a chitanței la tribunal prin care dovedesc plata, se va mai trimite adresă la serviciu pentru reținere din salariu?
In principiu, potrivit art.274 c.proc.civ. partea care pierde procesul este obligata la plata cheltuielilor de judecata.
Aceste dispozitii se aplica la fiecare faza procesuala in parte..Astfel, cheltuielile de judecata in cuantum de 1000 lei la care ati fost obligat sunt doar cele din recurs.
La instanta de fond, verificati dispozitivul hotararii pentru a vedea daca si prin acea hotarare ati fost obligat la plata cheltuielilor de judecata, pentru ca partea adversa avea optiunea de a solicita sau nu aceste cheltuieli, apoi chiar daca le-a solicitat acestea trebuiau si dovedite.
Nu exista un termen de plata al cheltuielilor de judecata.
Cel care le are de recuperat poate proceda la executarea silita a acestora in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii respective.
Pentru a preintampina o eventuala executare silita si obligarea in plus si la cheltuielile de executare pe care tot dvs. le veti plati, puteti trimite partii respective prin mandat postal banii consemnand pe mandat ca reprezinta cheltuieli de judecata stabilite prin sent. civ. nr.x din data x a judecatoriei x si din dec. nr. x din data x a tribunalului x.Pastrati dovada expedierii banilor.
La instanta nu trebuie sa trimiteti nimic.
Poprirea pe salariu se va face doar in cazul executarii silite promovate de catre creditor.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Vă mulțumesc pentru răspunsul profesionist, complet și inteligibil pe care l-ați dat.
În sentința instanței de fond am fost obligat la 400 de lei cheltuieli de judecată. Înțeleg că trebuie să trimit prin mandat poștal 1000 + 400 roni.
Mai am totuși o întrebare. La începutul executării silite mi se aduce la cunoștință și mie, mi se dă un ultimatum sau se ia direct legătura cu instituția în care lucrez?

Mulțumesc și îmi cer scuze!
Exact, aveti un cuantum total de cheltuieli de 1400 lei.
Orice executare silita incepe printr-o notificare prin care vi se aduce la cunostinta debitul datorat, titlul executoriu in baza caruia sunteti obligat la acesta , termenul in care puteti plati si abia ulterior se trece la executarea silita propriu-zisa, insa din acel moment datorati si cheltuieli de executare (taxe de timbru, onorariu executor judecatoresc si eventual onorariu avocat)
Alegerea modalitatii de executare este la latitudinea creditorului ( executare silita imobiliara, mobiliara, poprire pe cont, poprire pe salariu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ce cheltuieli e vorba în documentul de încheiere de executare silită pentru pensia de întreținere? leonardy44 leonardy44 Buna seara! as dori o lamurire ref la un document de incheiere-de executare silita ,pt pensie de intretinere; -,,la care se adauga cheltuieli de executare ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata s_ionut s_ionut am pierdut un proces iar la solutia pe scurt imi spune:Obligă intimata reclamantă la plata către recurenta pârâtă a cheltuielilor de judecată ... (vezi toată discuția)
Somatie executare cu alte sume decat cele prevazute in incheierea judecatoriei , executare silita acces teren desi acesta recunoaste in instanta ca dispune de teren ...ce trebuie sa fac ? RoxanaMihaila RoxanaMihaila Buna ziua . A existat un litigiu de revendicare imobiliara in urma caruia am ramas cu cladirile si X cu terenul aferent curti constructii . Dupa proces , ... (vezi toată discuția)