avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Buna ziua,
In urma unui control de la ITM am fost obligati sa calculam spor de vechime pentru toti angajatii. Din pacate nu avem contract colectiv de munca.
Intrebarea este urmatoarea: daca voi calcula pt luna Mai spor de vechime, iar din luna Iunie voi face contract colectiv, cum pot face in asa fel incat sa nu maresc salariile si din Iunie sa revina toate la cel din Aprilie ( in Mai fiind marit din cauza sporului)?
In alta oridine de idei, contractul colectiv de munca in cat timp trebuie depus si unde?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:00, 2 Iunie 2010
Buna ziua ! Nu vad legatura intre CCM la nivel de unitate si acordarea sporului de vechime care au reglementari legale diferite . Sporul de vechime este un drept ce deriva din lege si nu se poate renunta la acordarea sa prin CCM de la nivel de unitate .
sporul de vechime poate fi inclus in salariul de incadrare prin CIM ;)
Pai intelesesem ca in contractul colectiv de munca se poate specifica faptul ca acest spor este inclus in salariul de baza.
In cazul in care in CIM nu este specificat nimic la sporul de vechime cum se poate reveni la acesta in asa fel incat sa nu se modifice salariul?
Problema e ca nu stiu cum as putea face in asa fel incat sa nu modific salariile...
Si inca ceva, spor de vechime se poate da acel min de 5 % indiferent de vechime sau este obligatoriu sa se tina cont de acele " praguri".
In alta ordine de idei, am citit undeva cum ca in cazul in care sunt mai multi de 21 de angajati este obligatoriu contractul colectiv de munca, este adevarat?
Trebuie sa tineti cont de acele praguri in acordarea sporului de vechime .
Nu este obligatoriu sa aveti CCM la nivel de unitate daca aveti peste 21 de salariati, obligatorie este negocierea acestuia ..chiar daca nu este finalizata cu semnarea CCM-ului la nivel de unitate.

La negocierea clauzelor CCM , puteti propune ca sporul de vechime sa fie inclus in salariul de baza .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Includere spor vechime in salariu Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna ziua! As avea si eu nevoie de un sfat . Pana astazi 28.10.2011 ( cand a expirat) societatea a avut incheiat CCM la nivel de unitate conform caruia s-a ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Spor vechime carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna Ziua ! Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune ... (vezi toată discuția)