avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... includere spor vechime in salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

includere spor vechime in salariu

Buna ziua! As avea si eu nevoie de un sfat .
Pana astazi 28.10.2011 ( cand a expirat) societatea a avut incheiat CCM la nivel de unitate conform caruia s-a acordat spor de vechime. Acum deoarece nu mai avem 21 de salariati am inteles ca nu mai este obligatoriu intocmirea unui alt CCM la nivel de unitate. Ca sa nu se mai complice cu introducerea sporului de vechime in celebrul REVISAL conducerea hotaraste sa majoreze salariile cu 25% la toti salariati ( maximul sporului de vechime) indiferent de vechimea pe care o au in campul muncii si sa specifice ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza. Este suficienta decizia conducerii prin care se aduce la cunostiinta salariatilor ca incepand cu data de 01.11.2011 sporul de vechime se va include in salariul de baza si apoi sa faca aditionale la fiecare CIM unde la art. J punctul 1 sa se specifice ca salariul lunar de baza se modifica de la( ex.) 1000 lei la 1250 lei? Sau mai trebuie sa se modifice si art J pct. 2 lit a sporuri .si sa se specifice : spor vechime inclus in salariu? Mie nu mi se pare corect sa modific un punct in CIM in care nu a fost trecut niciodata sporul de vechime ( aceste fiind acordat conform CCM). M-am zapacit de tot si nu stiu ce raspuns sa dau conducerii. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bajinaru Ramona , utilizator 07:22, 29 Octombrie 2011
Art. 129/1 din Legea dialogului social stabileste obligativitatea negocierii contractelor colective de munca pentru unitatile care au peste 21 angajati.
Legea nu interzice negocierea decontracte colective de munca daca numarul salariatilor scade sub 21.
vazand cele de mai sus, pentru a avea temeiul legal de acordare,dar si pentru a se preveni eventuale omisiuni, discriminari, prezente si/sau viitoare, opinez ca este mai intelept sa se prelungeasca actualul CCM.
Multumesc pentru raspuns dar nu m-am prea lamurit. Nu se mai doreste prelungirea CCM deoarece inseamna sa facem mult mai multe hartii plus alergatura pe la ITM. Si nu se face nici o discriminare oricum ei au cu mult peste salariul minim pe economie. Oare chiar nu exista alta solutie?
Bajinaru Ramona a scris:

Mie nu mi se pare corect sa modific un punct in CIM in care nu a fost trecut niciodata sporul de vechime

Este corect sa modificati SI acel punct din cim, exact in forma descrisa de dvs.
Faorte corecta solutia cu cele dua modificari la cim, aplicati-o fara grija!
Solutiile privitoare la relatiile de munca sunt date de lege.
Pentru ca elegea nu este foarte riguroasa referitor la privati si, cu atat mai puti pe o astfel de tema, puteti proceda cum considerati mai avantajos fara teama de a gresi, respectand CM si Legea dialogului social.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca denisel denisel Buna ziua, In urma unui control de la ITM am fost obligati sa calculam spor de vechime pentru toti angajatii. Din pacate nu avem contract colectiv de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Spor vechime - part time atlantiana atlantiana Sa zicem ca lucrez la o firma de multi ani, cu program de 4 ore, iar de cateva luni cu 6 ore. Au obligatia sa imi acorde spor de vechime? In acest rastimp nu ... (vezi toată discuția)