avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reglementari legale privind imposibilitatea ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reglementari legale privind imposibilitatea efecturarii unei donatii de catre un SRL

Buna ziua, am o problema. Daca un SRL doreste sa vireze o suma de bani in contul unei persoane, in scopul efectuarii unei interventii medicale asupra sa, care i-ar salva viata, cum se procedeaza ?
Am inteles din forum ca nu poate face donatie, ci mecenat, am gasit reglementarea mecenatului, in Legea privind sponsorizarea, dar nu am gasit reglementarea care interzice donatiile efectuate de catre un SRL catre persoane fizice.
Va multumesc, cu respect.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
ancristida, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:19, 2 Iunie 2010
Nu exista lege care sa interzica donatiile facute de o societate comerciala. Cei care sustin acest lucru se bazeaza pe faptul ca societatile comerciale au ca scop obtinerea de profit, concluzionand din asta ca actele cu titlu gratuit nu se inscriu in obiectul de activitate al societatii. Eu una nu sunt de acord, pentru ca nicio entitate nu e obligata sa caute profitul prin orice act juridic. Mai mult decat atat, legea insolventei supune controlului inclusiv actele cu titlu gratuit facute in ultimii trei ani, deci implicit recunoaste posibilitatea efectuarii acestora.
Multumesc, asa am inteles si eu din discutiile de pe forum, dar nu stiu ce sa fac, este o problema de interpretare, dar nu exista o reglementare exacta .
In acest caz, pot sa inchei acest contract de donatie sa inteleg.
Cum spuneam si mai sus, nu vad niciun impediment. Riscul este sa aveti probleme la un eventual control fiscal (desi in privinta asta ar fi indicat sa intervina colegii consultanti fiscali), dar chiar si asa aveti intotdeauna deschisa calea contestatiei in instanta.
Am inteles. daca se incheie acest contract, va trebui autentificat obligatoriu la notar, asa stiu, forma donatiei este act autentic. Este corect ?
Deci va trebui sa semnam actul in fata notarului? Cineva de la SRL cu procura si persoana fizica beneficiara?
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
ancristida, utilizator
Nu este nevoie de act notarial; sunteti persoana juridica si aveti registru propriu de corespondenta in care inregistrati intrarea/iesirea documentelor.
Cei care vin sa va verifice sunt tot oameni, deci problema ar fi sa dovediti ca nu s-au spalat bani si nu s-au evitat taxe: obtineti copii dupa cat mai multe documente relevante (act de identitate, buletine medicale, daca se poate facturi si bonuri fiscale) si considerati-o din start cheltuiala nedeductibila fiscal (desi eu o vad cu deductibilitate limitata, asimilata sponsorizarii).

Felicitari pentru gest! :vishenka:

Alte discuții în legătură

Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Metoda de sponsorizare pt pres.fizica??? Kgestenye Kgestenye Buna ziua! Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport. Ce acte trebuie sa intocmesc ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile limitat ginnyy ginnyy Pot incadra la cheltuieli sociale (deductubile limitat) - ajutor pt boala grava acordat salariatului pt sotia (tratament cancer pt sotie)? sau aceste ... (vezi toată discuția)