avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reglementari legale privind imposibilitatea ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reglementari legale privind imposibilitatea efecturarii unei donatii de catre un SRL

Buna ziua, am o problema. Daca un SRL doreste sa vireze o suma de bani in contul unei persoane, in scopul efectuarii unei interventii medicale asupra sa, care i-ar salva viata, cum se procedeaza ?
Am inteles din forum ca nu poate face donatie, ci mecenat, am gasit reglementarea mecenatului, in Legea privind sponsorizarea, dar nu am gasit reglementarea care interzice donatiile efectuate de catre un SRL catre persoane fizice.
Va multumesc, cu respect.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
ancristida, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:19, 2 Iunie 2010
Forma autentica nu are a face cu inregistrarea interna a corespondentei. Sunt de acord ca nu e nevoie de act autentic, dar asta doar pentru ca donatia dvs este un dar manual, singura forma exceptata de lege de la formalitatea mentionata.
Buna seara .
Nu sunt interzise actele de mecenat-donatii catre terti,dar atentie :
-se pot deduce fiscal doar in limita a 3 la mie din cifra de afaceri,si a 20 % din impozitul pe profit datorat de firma,deci conditii cumulative .
Ceea ce se plateste peste aceste limite,nu se scade din impozitul pe profit.
Conform Legii 571/2003 -Codul fiscal,republicat .

Marius Bote.
Am gasit chiar si un articol recent, scris in revista Dreptul nr. 5/2010, in care autoarea spune ca o societate comerciala poate dona "in scop pur filantropic persoanelor fizice care se afla in situatii speciale, asa cum este cazul copiilor sau al altor persoane care au anumite probleme grave de sanatate, al persoanelor care au avut de suferit in urma dezastrelor naturale sau care au o situatie sociala deosebita, etc. Acest tip de donatii se incrie in actiunile desfasurate de companii in virtutea raspunderii sociale corporative [...]".

bote marius a scris:
-se pot deduce fiscal doar in limita a 3 la mie din cifra de afaceri,si a 20 % din impozitul pe profit datorat de firma,deci conditii cumulative .

Prevederea respectiva se refera la sponzorizare, mecenat si burse private, nu si la donatii. O donatie pur filantropica, cum e in cazul in de fata, nu are legatura cu obiectul de activitate al societatii si nu este o operatiune intreprinsa in scopul obtinerii pe profit. Prin urmare eu cred ca e nedeductibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Metoda de sponsorizare pt pres.fizica??? Kgestenye Kgestenye Buna ziua! Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport. Ce acte trebuie sa intocmesc ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile limitat ginnyy ginnyy Pot incadra la cheltuieli sociale (deductubile limitat) - ajutor pt boala grava acordat salariatului pt sotia (tratament cancer pt sotie)? sau aceste ... (vezi toată discuția)