avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparatorul unui apartament plateste bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparatorul unui apartament plateste bunurile neachitate de vanzator, lasate in casa?

Buna ziua,
Am o dilema pe care nici acum, dupa doi ani nu am rezolvat-o.
O firma a instalat repartitoare de caldura intr-un apartament, facand contractul pe numele proprietarului. Juridic le-as considera bunuri imobile prin destinatie.
Eu am cumparat apartamentul acelui proprietar, insa fara a specifica in Contractul de V-C, ce bunuri imi lasa si ce nu. La un an primesc instiintare de la firma de contorizare ca repartitoarele nu sunt platite (adica au asteptat trei ani ca sa vina cu o hartie). Proprietarul zice ca a platit dar nu il cred si sigur nu a platit. Oricum nu exista chitanta...
Eu m-am dus la firma cu propunerea de a-si lua repartitoarele si a face alt contract nou, neinteresandu-ma fostul contract cu vechiul proprietar. Ei au zis ca nu pot pana nu se achita datoriile si drept urmare, sa le platesc eu, altfel ma vor suna de la firma de recuperari. In tot acest timp mi-au fost citite repartitoarele (cu taxa platita de fiecare), deci am beneficiat de ele.
De vreo 6 luni n-au mai dat niciun semn. Probabil au vandut creanta.

Intrebare: o firma de recuperari are dreptul sa se indrepte asupra mea, devreme ce nu am semnat contractul de achizitie pentru aceste bunuri? Nu era acelasi lucru cu un televizor cumparat in rate de fostul proprietar, neachitat, ramas la mine dupa cumparare si pentru care nu eram tinut in niciun fel la plata ratelor, daca nu se prevede altfel print contractul de V-C? Nu stiu exact regimul acestor bunuri imobile prin destinatie, caci la imobile clar preluam eu datoriile (de exemplu o ipoteca).
Multumesc,
Se aplica in acest caz ART. 1325 Cod civil - Obligaţia de a preda lucrul cuprinde accesoriile sale şi tot ce a fost destinat la uzul său perpetuu ?
Nu cred ca respectiva societate de recuperare creante se poate indrepta impotriva d-voastra.
Nu cred c aveti obligatia prevauta la art.1325 Cod civil.
Nu aveti calitate procesuala pasiva, deci eu spun ca faca ce vor dar nu au decat sa se indrepte impotriva vechiului proprietar si apoi acesta sa se indrepte impotriva d-voastra.
Faceam referire la acel articol pentru ca am primit si pe Softpedia un raspuns, la care inca mai caut fundamente juridice...

repartitoarele fac parte din imobil, fiind bunuri accesorii
mai precis o data cu cumpararea apartamentului tu ai cumparat si acestea care fac parte din imobil
in consecinta cum se spune mai sus ai preluat si o datorie chiar netrecuta in contract
esti tinut a o plati urmand sa te indrepti impotriva vechiului proprietar pentru recuperarea sumei
daca inca nu ai fi fost achitat pretul integral pe apartament ai fi putut reduce pretul cu contravaloarea repartitoarelor
a se vedea
ART. 1325 Cod civil
Obligaţia de a preda lucrul cuprinde accesoriile sale şi tot ce a fost destinat la uzul sau perpetuu
Va recomand sa cititi art. 1336-1351 din Codul civil care ne spune despre raspunderea vanzatorului in caz de evictiune si totodata sa observati daca in contractul de vanzare cumparare exista aceasta clauza , a rapsunderii pentru evictiune.
In opinia mea nu puteti fi dvs. dator sa platiti aceste rate intrucat nu ati preluat contractul iar creditorii trebuie sa se indrepte impotriva persoanei cu care au contractat, nu impotriva unor terti. In caz de litigiu cereti introducerea in cauza a vanzatorului care este dator sa raspunda pentru aceste neajunsuri pe care vi le-a creat.
Cat priveste principiul ca accesoriul urmeaza principalul , este adevarat, insa nu presupune ca sa platiti accesoriile in lipsa unei stipulatii exprese, ci doar sa preluati accesoriile in temeiul cumpararii bunului principal.
Vanzatorul este tinut de contractul incheiat.Asa incat , de vreme ce , la data perfectarii contractului de vanzare cumparare, acesta nu a fost afectat de vreo sarcina, modalitate a actului juridic civil , dumneavoastra nu va incumba nicio obligatie de plata catre aceasta societate.
Totodata, societatea care a furnizat aceste servicii nu se poate indrepta impotriva dumneavoastra, in temeiul raspunderii civile contractuale ( actiunea in rezilierea unui contract vizeaza numai partile)

Mai mult , neexercitarea unei asemenea actiuni in termenul general de prescriptie, cel de trei ani, stinge dreptul material al acestei societati , la actiune, plata putand fi numai una benevola.



O notificare care sa cuprinda aceste aspecte v-ar ajuta.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta anpc gelu1280 gelu1280 Buna ziua, Proprietarii de apartamente din 2 scari de bloc avem incheiat un contract incheiat cu o societate comerciala pentru citirea repartitoarelor de ... (vezi toată discuția)
Datorii ale fostului proprietar mirelussha mirelussha Buna seara. Am cumparat un apartament care nu mai avea calorifere in el.La cumparare am primit un procev verbal de debransare de la sistemul centralizat de ... (vezi toată discuția)
Mai sunt proprietar? Marta Tot Marta Tot Mătuşa mea a cumpărat în anul 1997, în baza legii 112, apartamentul în care locuia. În anul 1999 a decedat şi mi-a lăsat prin testament toate bunurile ... (vezi toată discuția)