Kyandra a scris:
Tatal dvs. traia in 1991? Daca da, stiind de acea parcela, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate comisiei locale de la acea data? Ce raspuns a primit?
In mod normal, toate legile fondului funciar fac referire la terenul preluat de CAP, sub o forma sau alta. Deci, problema prezinta 2 aspecte:
- va trebui sa faceti dovada faptului ca terenul respectiv a fost preluat de CAP, cu/fara cerere;
- daca nu a formulat nimeni cerere de retrocedare (ultimul termen 30.11.2005 - legea 247/2005), va ramane doar calea instantei judecatoresti - actiune in revendicare imobiliara. Cu sinceritate, va spun ca instantele cam resping ca neintemeiate actiunile persoanelor care nu pot proba ca au depus in termen si o cerere la comisiile locale de fond funciar competente... Poate reusiti o repunere in termenul de formulare a cererii de retrocedare a terenului (tot pe cale judecatoreasca)...
Cel mai bine va poate aprecia sansele si costurile, un avocat din regiunea respectiva, care s-a mai ocupat de astfel de cazuri si cunoaste practica instantelor de judecata.
Multumesc pentru raspuns.
Tatal meu nu traia in 1991 si nu s-a facut o solicitare de reconstituire a dreptului. Pana la legea 193/2007, persoanele cu drept la improprietarire inscrise in tabele nominale nu erau mentionate in legile precedente.
Legile 193/2007 si 212/2008 dau dreptul si acestor persoane la reocnstituirea dreptului de proprietate, fara a mentiona un termen de depunere a cererilor. Nu am depus cerere pana acum.
Acum.
Am gasit un raspuns al prim-ministrului Emil Boc din 20.03.2009 (5/2193) la o interpelare a unui deputat in legatura cu tergiversarea aplicarii prevederilor legii 212/2008, care spune in final: "Cererile depuse dupa intrarea in vigoare a legii nr. 193/2007, respectiv a legii nr. 212/2008, nu pot fi solutionate de comisiile de fond funciar decat in sensul respingerii acestora, ca fiind tardive.
Totusi, in situatia in care cererile nu au fost formulate in termenul oferit de legea nr. 247/2005, apreciem art. 1 pct. 2din legea nr. 193/2007, respectiv legea nr. 212/2008 pot constitui motive de repunere in termen in conditiile art. 103 C. proc. civ. de catre instanta de judecata pentru persoanele indreptatite."
Adica: daca am motiv bine intemeiat pentru nedepunerea cererii, sunt sanse sa mi se reconstituie dreptul?
Multumesc.