avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie plata vs chemare in judecata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie plata vs chemare in judecata

Buna ziua.
Speta mea e cam asa: am dat in judecata un debitor, pe somatie de plata pentru recuperare debit. Am castiga, dar nu pot pune in executare hotararea pt ca debitoarei nu i a fost comunicata aceasta hotarare.
Ce pot face in acest caz??? Pot merge pe cererea de chemare in judecata sau intervine autoritatea de lucru judecat??
La cererea de chemare in judecata e necesara comunicarea hotararii (eu retin ca nu, dar e posibil sa ma insel).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 15:03, 2 Iunie 2010
Trebuie comunicata hotararea si debitorului.
Acesta area la indemana actiunea in anulare,
care este o calea de atac.
Puteti incerca si pe calea dreptului comun intrucat somatia de plata (OG 5/2001) nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul relatiilor dintre parti. O alta optiune: solicitati la ORC informatii cu privire la debitorul dvs si solicitati instantei ca ordonanta de plata sa fie comunicata conform informatiilor depuse de dvs.

Extras din OG 5/2001 ART. 6 ... (4) Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ART. 11^1
(1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti
.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
Costel DRAGOMIR, Avocat
Fie ca este admisa actiunea, fie ca este respinsa, hotararea se comunica in mod obligatoriu, atat creditorului cat si debitorului (moment de la care curge pentru acesta termenul de 10 zile - cerere in anulare), asadar mergeti la instanta si vedeti care este problema. In plus, pana la actiunea pe dreptul comun (care are dezavantajele ei), ati fi avut posibilitatea formularii unei alte ordonante de plata (depinde de care v-ati folosit initial: og 5/2001 sau oug 119/2007).

avocat Radu Stan
dl_costas a scris:

Puteti incerca si pe calea dreptului comun intrucat somatia de plata (OG 5/2001) nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul relatiilor dintre parti. O alta optiune: solicitati la ORC informatii cu privire la debitorul dvs si solicitati instantei ca ordonanta de plata sa fie comunicata conform informatiilor depuse de dvs.

Am facut si acest lucru, insa la nici una din adresele furnizate de ORC nu a putut fi comunicata ordonanta de plata.

Ce mai pot face in acest caz pentru a mi recupera prejudiciul???
In cazul in care societatea nu are sediul la adresa indicata la ORC (acela fiind fictiv) puteti sa publicati dispozitivul hotarararii intr-un ziar national urmand sa investiti hotararea cu titlul executoriu.

Problema este cum veti da de societate pentru a putea recupera debitul.

Alte discuții în legătură

Actiune in anulare pneuros pneuros Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)
O.g. nr.5/2001 aleius aleius Buna ziua, in data de 04.08.2009 am depus cerere cu somatie de plata care a fost solutionata favorabil pe data de 19.10.2009. Am primit acasa o instiintare ... (vezi toată discuția)
Urgent somatie OANA GORAN OANA GORAN dragi colegi, am urmatoarea problema: am depus cerere de investire cu formula executorie a ordonantei prin care mi se admite somatia de plata..... mai ... (vezi toată discuția)