avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... O.G. nr.5/2001
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

O.G. nr.5/2001

Buna ziua,
in data de 04.08.2009 am depus cerere cu somatie de plata care a fost solutionata favorabil pe data de 19.10.2009.
Am primit acasa o instiintare cu hotararea instantei prin care someaza debitoarea ca in termen de 30 zile sa plateasca suma ceruta.Tot in aceasta hotarare scrie:" Cu drept pentru debitoare de a promova cerere in anulare in termen de 10 zile de la comunicare"
Hotararea a fost redactata pe date de 13.11.2009 si expediata(dupa cum se vede pe plicul meu) pe data de 17.11.2009.Eu am primit scrisoarea a doua zi (locuind intr-o alta localitate decat cea unde s-a facut expedierea) - debitoarea este in aceeasi localitate cu instanta, deci cred ca a primit-o tot a doua zi.
Azi,09.12.2009,. am primit citatie de prezentare in instanta in calitate de parat si uitandu-ma pe internet la dosarul respectiv am gasit scris urmatoarele:
-dosar..........
-data inregistrarii : 30.11.2009
- obiect dosar: actiune in anulare(O.G. 5/2001)
- reclamant : persoana care trebuia sa plateasca
- parat : eu
Ce sa inteleg din asta?Sa presupunem ca se incadreaza in cele 10 zile, dar ce inseamna "actiune in anulare"?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 13:58, 11 Decembrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
OG 5/2001
Art. 8. - (1) Impotriva ordonantei prevazute la art. 6 alin. (2) debitorul poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(3) Abrogat.*
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 7 se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.*

Daca cererea in anulare a fost formulata in termenul de 10 zile de la comunicare actiunea , conform art. 8 este legala.
Termenul de comunicare catre parti nu este identic, pentru ca in materia OG 5/2001, primirea hotararii prin care s-a admis cererea creditorului trebuie sa fie efectiva prin semnatura, nu si prin posibilitatea afisarii ca la procedura comuna.
Deci agentul care comunica hotararea trebuie sa aiba semnatura reprezentantului debitorului ca a primit hotararea, pentru indeplinirea procedurii si astfel termenul de comunicare este diferit fata de cel al creditorului care a castigat
Eu am primit doar citatia.Legal, am voie sa cer o copie la acest dosar?

- actiunea in anulare - este o cale de atac, prin care debitorul( cel pe care l-ati dat in judecata) poate sa solicite sa fie anulata somatia de plata - evident trebuie sa vina cu motive temeinice. Ceea ce ati scris in mesajul initial este de fapt procedura. Vi s-a dat casting de cauza iar la cererea dvs instanta il someaza sa va plateasca suma cu care este in debit. In 10 zile de la comunicare( de cand a semnat ca a primit hotararea comunicata) are dreptul sa faca aceasta ACTIUNE IN ANULARE. Actiune care daca ii este aprobata de instanta - va anuleaza somatia dvs de plata. Dar mai aveti si calea dreptului comun - pentru a va recupera suma.

Succes!
In mod normal instanta impreuna cu citatia trebuia sa va trimita si o copie a cererii in anulare.
Sigur, puteti cere o copie a cererii in anulare.

Alte discuții în legătură

Urgent somatie OANA GORAN OANA GORAN dragi colegi, am urmatoarea problema: am depus cerere de investire cu formula executorie a ordonantei prin care mi se admite somatia de plata..... mai ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare pneuros pneuros Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)
Dilema og 119/2007 sau somatia de plata?? YNAA YNAA Este o intrebare adresata celor care au experienta instantelor pe aceasta tema intrucat se pare ca nici instantele nu au o practica unitara. In ceea ce ... (vezi toată discuția)