avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Bilet la ordin
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Bilet la ordin

Am de ridicat un colet de la o firma de curierat rapid ... Pentru a ridica coletul trebuie sa platesc o suma de bani care ar trebuie sa ajunga la expeditorul coletului . Azi m-am prezentat la acea firma de curierat rapid pentru a ridica coletul incercand sa "platesc" cu un bilet la ordin stampilat si semnat dar cei de la curierat au refuzat biletul sub pretextul ca este de tip vechi si nu se mai lucreaza cu asa ceva, tin sa mentionez ca nu am mai lucrat cu bilete la ordin niciodata si nu aveam cunostinta de cauza ... Si acum o intrebare... Daca ma prezint la firma de curierat cu un BO de tip nou stampilat completat si semnat si nu pot onora plata pana la data scadenta ce as putea sa patesc ! Am nevoie de acel plic urgent si nu am acei bani momentan...
In primul rand trebuie sa stiti ca formatul BO s-a scimbat si nu mai sunt valabile cele vechi.
Mergeti la banca unde aveti cont si va da BO personalizate, cu numele firmei, CUI, Nr. Reg. Com.
Acesta ar trebui sa fie acceptat de firma de curierat, dar aveti grija sa-l avalizati pentru o data la care veti avea bani in cont, altfel veti fi tras prin instanta.
Ce s-ar putea intampla daca nu voi reusi sa imi onorez plata pana la data scadenta ?
Daca nu va onorati plata, creditorul va merge la banca la data scadenta si va solicita plata BO.
Vreti sa intrebati si ce se intampla daca nu aveti disponibil in cont la acea data?
Atunci creditorul va investi in instanta BO cu titlu executoriu si va proceda la executarea silita, incepand cu blocarea conturilor si pana la executarea activelor societatii, depinde de valoarea datoriei.
Retineti ca se vor adauga si cheltuieli de executare.
procmarci a scris:

Acesta ar trebui sa fie acceptat de firma de curierat, dar aveti grija sa-l avalizati pentru o data la care veti avea bani in cont, altfel veti fi tras prin instanta.


procmarci Avalizarea este operatia financiara care consta in garantarea de catre o persoana (avalist-banca) a indeplinirii obligatiilor asumate de catre unul din semnatarii unui bilet la ordin (tras, tragator sau girantul lui).
Acuma recititi va rog ceea ce ati scris si vedeti daca are sens.
N-are, nu-i asa? Bon.
@Claudiu.Grasu nu emiteti bilete la ordin fara sa aveti cu ce sa le platiti pentru ca desi nu e acelasi lucur ca si cu cecurile exista riscul de a vi se face o plangere penaloa pentru inselaciune (215 alin. 1 si eventual 3 Cod pen).
La un momentdat auzisem la un prieten de-al meu ca are o societate pe care a preluat-o de la cineva si a carui cont bancar a ramas pe numele fostului administrator ! Este posibil asa ceva ? daca da... daca de exemplu prietenul meu ar elibera un BO pe care nu l-ar onora pana la data scadenta cine este tras la raspundere cel pe a carui nume este societatea sau cel pe a carui nume este contul bancar al societatii ?

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat WEO WEO Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz ... (vezi toată discuția)
Cec sau bo la vedere pneuros pneuros Poate ca un instrument de plata in acest caz bilet la ordin emis la vedere si refuzat la depunere, in termenul de depunere de un an, sa fie considerat la fel ... (vezi toată discuția)