avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Bilet la ordin
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Bilet la ordin

Am de ridicat un colet de la o firma de curierat rapid ... Pentru a ridica coletul trebuie sa platesc o suma de bani care ar trebuie sa ajunga la expeditorul coletului . Azi m-am prezentat la acea firma de curierat rapid pentru a ridica coletul incercand sa "platesc" cu un bilet la ordin stampilat si semnat dar cei de la curierat au refuzat biletul sub pretextul ca este de tip vechi si nu se mai lucreaza cu asa ceva, tin sa mentionez ca nu am mai lucrat cu bilete la ordin niciodata si nu aveam cunostinta de cauza ... Si acum o intrebare... Daca ma prezint la firma de curierat cu un BO de tip nou stampilat completat si semnat si nu pot onora plata pana la data scadenta ce as putea sa patesc ! Am nevoie de acel plic urgent si nu am acei bani momentan...
Nu... Nu vreau sa fiu inteles gresit... vreau sa stiu cam ce s-ar putea intampla ...
Sunt unic actionar la o societate comerciala din 02.2005 ce are ca domeniu de activitate Transporturi Rutiere de Marfuri (inter si international) si nu am lucrat cu bilete la ordin pan acum si avand in vedere de situatia economica a tarii si cum merg toate in tara asta ma gandeam ca daca as risca sa emit bilete la ordin si sa nu reusesc sa onorez plata lor pana la data scadenta din cauze nedorite ce ar putea sa se intample ... doar atat... dar sper si cred cu tarie ca nu se va intampla asta ...
Imi raspunde si mie cinvea?

Pentru ca sunt in dubii cu eliberarea de BO ....
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Claudiu.Grasu, utilizator
Problema cu biletele la ordin este destul de simpla si oarecum asemanatoare cu cea privind regulamentul de postare.
Incepem cu regulamentul de postare. Dupa ce-l cititi cu atentie veti vedea ca NU aveti voie sa postati mesaje consecutive ci le puteti edita pe cele anterioare.
Acum despre biletul la ordin.
Este un instrument prin care o persoana numita emitent, se obliga sa plateasca la o anumita data, o anumita suma de bani clar fixata, unei persoane numita beneficiar. Biletul la ordin indeplineste, asadar, doua functii: este instrument de plata si de asemenea este un titlu de credit intrucat poate fi utilizat pentru garantarea unor tranzactii.
Avalul l-am definit in amonte B-) (adica mai sus) asa ca fac trimitere la el.
Concluzie:
In mod firesc, daca emitentul nu are in cont suma de bani pe care s-a obligat sa o plateasca prin BO acest titlu urmeaza sa fie executat de beneficiar printr-o procedura destul de simpla. Cu toate acestea, si mai ales daca emitentul e falit iar BO nu a fost avalizat de asociatul unic sau de administratorul societatii, se obisnuieste ca beneficiarul pagubit, intrucat nu mai are nici o alta sansa de a-si recupera banii, sa faca o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Cu privire la solutiile adoptate de practica judiciara in astfel de spete, tot ceea ce pot scrie este ca e ... hmmm ... diversa.
Solutia sigura 100% ? Nu emiteti BO decat daca aveti surse sigure de acoperire a sumelor la care v-ati obligat.

@procmarci

1) Cu tot respectul maestre, daca el in calitate de administrator semneaza pentru firma pe care o reprezinta un BO, nu se numeste avalist?!
2) Nu am boala contrazicerii, dar nu cred ca din practica judiciara a reiesit ca BO si CEC-urile au acelasi regim juridic.
Dati-mi un singur caz in care semnatarul unui BO refuzat la plata pe motiv de lipsa lichiditati a fost tras la raspundere penal.
Chiar ma ocup cu asa ceva si urmaresc indeaproape jurisprudenta in domeniu.
V-asi fi recunoscator cu o decizie de condamnare pentru inselaciune sau fals.

1. Nu asta ati scris in mesajul anterior ci ca "sa-l avalizeze pentru o data cand are bani" chestiune cu totul diferita si sunt sigur ca stiti si d-voastra ca exprimarea era confuza si lipsita de rigoare.
2. N-am scris ca BO si cecul au acelasi regim :O ci ca se poate sa i se faca o plangere penala.
3. Acum nu am la indemana solutiile dar au fost cazuri de condamnare pentru inselaciune prin folosirea de BO insa, desigur, nu prin emiterea BO fara a avea acoperire ori prin retragerea acoperirii (pentru ca numai in cazul CEC-ului legea prevede ca sunt infractiuni aceste fapte) ci prin varianta tip adica prin prezentarea unei false realitati facuta pentru a induce in eroare partea adversa si cu scopul de a obtine un profit.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat WEO WEO Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz ... (vezi toată discuția)
Cec sau bo la vedere pneuros pneuros Poate ca un instrument de plata in acest caz bilet la ordin emis la vedere si refuzat la depunere, in termenul de depunere de un an, sa fie considerat la fel ... (vezi toată discuția)