avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul tatalui care refuza paternitatea initial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul tatalui care refuza paternitatea initial

sunt gravida in luna a 3-a, necasatorita cu tatal biologic al copilului. deasemenea, nu avem o relatie de concubinaj, locuind fiecare separat. tatal a refuzat in prima faza cheltuielile cu analizele medicale pe perioada sarcinii, alte cheltuieli generate de sarcina si orice legatura cu mine ca mama.
in schimb ma ameninta ca la nasterea copilului, va cere testul de paternitate si incredintarea copilului pe motiv ca eu momentan nu lucrez. insa el are grave probleme sociale, fiind o persoana care vesnic e in baruri, cluburi, locuieste intr-un sediu de firma etc.
va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. sunt obligata sa accept testul de paternitate (ADN) , chiar prin insatnta, daca el nu figureaza ca tatal al copilului?
2. in cazul in care , la nastere, copilul e recunoscut de un al barbat si numele acestuia apare in certificatul de nastere, ce drepturi mai are tatal biologic?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 14:26, 1 Iunie 2010
vi se poate cere prin hotarare judecatoreasca efectuarea testului ADN, iar daca se demonstreaza ca acel barbat este tatal biologic, cel care il poate recunoaste nu are nici un drept, ar putea avea drepturi asupra copilului doar in baza unei adoptii. apoi daca cere incredintarea copilului, va trebui sa faca dovada ca este apt psihic, ca este capabil sa educe un copil intr-un mediu familial, ca are o locuinta si veniturile necesare pentru cresterea copilului.
multumesc, insa daca eu nu sunt deacord sa supun copilul la teste medicale pentru orgoliul lui? daca nu a sustinut perioada maternitatii, care este relativ costisitoare, sunt obligata sa supun copilul la o testare adn?
daca mama gravida se casatoreste in timpul sarcinii, copilul este recunoscut de noul sot, ce drept mai are terta persoana in a cere stabilirea paternitatii?
oricine de pe strada poate cere asa ceva?
depinde ce probe poate aduce, poate aduce martori care sa sustina ca a avut o relatie cu dumneavoastra, ca alte dovezi nu cred ca ar putea avea, si de aici incolo depinde de judecator ce sentinta va da, iar faptul ca acel copil este recunoscut de noul sot este oarecum irelevant , deoarece important este cine este tatal biologic al copilului.
deci ca mijloace de proba se utilizeaza:
Ca mijloace de proba se admit toate mijloacele de proba legale, iar in plus pot fi admise:

- proba serologica a sangelui,
- proba antropologica (pigmentul pielii, conformatia oaselor, etc),
- proba dactiloscopica (amprentele),
- proba ADN

apoi in Romania conform Codului familiei exista 3 tipuri de recunoastere a paternitatii si anume:
Prima este presupunerea. Cand o femeie este maritata, sotul acesteia se presupune a fi si tatal copilului. A doua este recunoasterea. Un barbat poate semna un formular prin care admite ca este tatal. A treia metoda este prin ordin judecatoresc care se bazeaza pe testul ADN si o audienta daca este necesar acest lucru.


in plus un copil poate fi recunoscut oricand de catre tatal biologic chiar si prin testament.

in concluzie nu aveti cum sa va opuneti unei hotarari judecatoresti de recunoastere a paternitatii, iar incredintarea copilului sau stabilirea unei pensii alimentare depinde de instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea casatoriei ifcristal ifcristal Buna seara! Am va rog nevoie de o solutie la o problema ce presupune nulitatea unei casatorii..Pe scurt.....O femeie divortata, are la un moment dat (in urma ... (vezi toată discuția)
Dreptul la paternitate Filofa Filofa Situatia este in felul urmator : minor in varsta de 1 an si 10 luni, nascut din parinti necasatoriti, cetatenie romana, stabilit in Franta. Pe certificatul ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii in noul cod civil 2012 lizueli lizueli Buna ziua tuturor! Supun atentiei dvs. si totodata rog sfaturi/pareri pentru urmatoarea situatie, raportate la dispozitiile noului Cod civil in ceea ce ... (vezi toată discuția)