avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii in Noul Cod civil 2012
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii in Noul Cod civil 2012

Buna ziua tuturor!
Supun atentiei dvs. si totodata rog sfaturi/pareri pentru urmatoarea situatie, raportate la dispozitiile noului Cod civil in ceea ce priveste tagada paternitatii:
Copilul este nascut in timpul casatoriei si atat mama cat si tatal stiu ca tatal biologic este alt barbat.
Intre timp parintii copilului au divortat.
Atat parintii copilului (din certificatul de nastere) cat si tatal biologic sunt de acord sa introduca actiunea in tagada paternitatii.

Noi ne-am gandit ca tatal biologic sa introduca actiunea in tagada paternitatii impotriva fosotului sot al mamei si impotriva copilului, conform art. 429 Cod civil.
1. Am proceda corect?
2. Daca fostul sot al mamei recunoaste in fata instantei ca nu este tatal copilului si ca stie cu certitudine ca tatal biologic este reclamantul, se mai impune testul ADN?
Binenteles ca atat tatal biologic cat si mama copilului vor declara in fata instantei acelasi lucru.
3. Am putea formula in actiunea in tagada paternitatii si urmatoarele ?:

-solicitarea de recunoastere a copilului de catre tatal biologic
- incuviintare pentru ca in urma celor de mai sus copilul sa poarte numele tatalui biologic.
4. Care este instanta competenta?
4. Considerati ca mai trebuie facut si alt demers in afara celor de mai sus?
P.S. Deoarece situatia financiara nu ne permite angajarea unui avocat am fi foarte recunoscatori pentru parerile dvs.
Multumim !
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
lizueli, utilizator
Cel mai recent răspuns: lizueli , utilizator 21:12, 5 Mai 2012
Pretinsul tata biologic trebuie sa faca dovada paternitatii , pentru a-i fi admisa actiunea.
Drintre mijloacele de proba admise de lege , si care pot fi folosite intr-un astfel de proces, cea mai concludenta este expertiza medico-legala( proba ADN).
In cerere , reclamantul, trebuie sa expuna situatia de fapt si sa expuna motivele pentru care sotul mamei copilului este cu neputinta sa fie tatal biologic.
Trebuie administrate probe , de pilda martori care cunosc relatia dintre mama copilului si pretinsul tata biologic, inscrisuri din care sa reaiasa legatura celor doi ( scrisori de pilda) , dovada despartirii in fapt a mamei copilului de sotul sau in perioada in care a fost conceput copilul( daca a existat o despartire in fapt), etc.
O simpla afirmatie a pretinsului tata biologic cum ca el este tatal biologic, ar fi insuficienta pentru a rasturna prezumtia legala de paternitate , adica aceea prin care, conform legii , sotul mamei este tatal copilului.
Cererea de modificare a numelui copilului ca urmare a dmiterii cererii de tagada a paternitatii , in urma admiterii careia copilul isi ca modifica starea civila , devenind copil din afara casatoriei, poate fi o cerere accesorie actiunii principale .
Recunoasterea copilului de catre tatal biologic poate avea loc la starea civila sau prin inscris autentic.Puteti incerca insa si solicitarea recunoasterii copilului , ca si capat de cerere accesoriu( nu stiu sigur daca este posibil).Sau o actiune separata de recunoastere a copilului si de incuviintare a purtarii numelui.
Instanta competenta este judecatoria de la domiciliul paratului.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate ric_85 ric_85 O persoana casatorita are 3 copii, dintre care numai unul din ei este al sotului.Ei au fost despartiti in fapt de 5 ani, dar nu au divortat decat la sfarstiul ... (vezi toată discuția)