avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna ziua.
In cazul unei decizii de pensie anticipat partial, angajatul mai poate lucra cu acordul angajatorului pana la o eventuala hotarare de incetare a ambelor parti?
De exemplu unei angajate i-a venit decizia de pensionare anticipat partial si ar vrea sa mai lucreze , iar angajatorul vrea si el s-o mai tina pana cand se va lua o decizie de comun acord de incetare a contractului de munca. Se poate?
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 21:46, 16 Septembrie 2010
Persoana in cauza nu mai poate lucra, contractul de munca inceteaza la data primirii deciziei de pensionare anticipata partiala.
Poate sa lucreze absolut cat timp doreste, daca angajatorul este de acord iar decizia de pensie nu a fost pusa in plata.

Punerea in plata a deciziilor de pensie anticipata partiala este conditionata de prezentarea la casa de pensii a adeverintei emise de angajator din care rezulta incetarea calitatii de asigurat a persoanei pe numele careia a fost emisa o decizie de pensie anticipata partiala.
Va rog sa-mi spuneti si baza lega, art. ....care specifica acest lucru.
Va multumesc

---------------------------------------------------------------------------------
Poate lucra dar nu primeste si pensie

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Bruta, utilizator
1. Din Legea 19/2000, modificata de legea 49/2010:
Art. 83 - (1) Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se cuvin şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege, dacă cererea a fost depusă cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii acestor condiţii.

(2) Se consideră depuse în termen cererile de pensionare înregistrate în intervalul cuprins între data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi cea de-a 30-a zi calendaristică anterioară acestei date.

(3) Drepturile de pensie anticipată sau de pensie anticipată parţială se cuvin şi se plătesc:

a) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dar nu înainte de data încetării calităţii de asigurat, dacă cererea a fost depusă în termenul prevăzut la alin. (1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III;

b) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost depusă în termenul prevăzut la alin. (1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi art. 5 alin. (2).

(4) În cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare au fost depuse cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (1), drepturile de pensie se cuvin şi se plătesc:

a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limită de vârstă;

b) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetării calităţii de asigurat, în cazul pensiei anticipate şi al pensiei anticipate parţiale, în situaţia persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III;

c) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei anticipate şi al pensiei anticipate parţiale, în situaţia persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi art. 5 alin. (2).

2. Asadar asa cum v-a spus si colega mea, dna Gabriela Pintea, decizia de pensionare anticipata sau anticipata partiala nu se pune in plata pana nu duceti la Casa de Pensii adeverinta sau decizie de incetare a raporturilor de munca.

Alte discuții în legătură

Intrebare daisa daisa cind se face plata pensiei. de la datacand se solicita iesirea la pensie sau de la data cand se primeste decizia de pensionare? (vezi toată discuția)
Ccm - pensie joe17 joe17 Buna ziua! Vin cu o situatie si apoi si intrebarea aferenta: in unitatea unde lucrez, la biroul resurse umane s-a constat ca exista cativa angajati care au ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de pensie anticipata partiala Simona.Teschere Simona.Teschere soacra mea e nascuta in 1954, anul acesta pe 24 august face 56 de ani si lucreaza de la varsta de 19 ani. la inceputul lui mai si-a depus dosarul pt pensionare ... (vezi toată discuția)