avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM - pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM - pensie

Buna ziua!
Vin cu o situatie si apoi si intrebarea aferenta: in unitatea unde lucrez, la biroul resurse umane s-a constat ca exista cativa angajati care au iesit la pensie in urma cu ceva timp: cateva luni, 1 an sau mai mult. Ei au primit decizie de pensionare la vremea respectiva, dar au continuat sa-si desfasoare activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Bineinteles ca nu li s-au modificat contractele si practic au luat salariu si au beneficiat de niste drepturi(salarii de merit etc.) fara sa aiba situatia modificata, din angajati cu CCM pe per. nedeterminat, in angajati iesiti la pensie , cu CCM pe per. determinata. Problema ce apare este ca intretimp seful biroului de resurse umane a fost schimbat. Intrebarea care se pune este urmatoarea:
Exista vreo varianta ca situatia sa fie modificata acum si acele contracte pe perioada determinata sa fie intocmite de la data la care a iesit angajatul la pensie (ex. 11.2007) atat timp cat noii angajati ai biroului plan au inceput munca de la 04.2008?
Iar in cazul in care situatia angajatilor iesiti deja la pensie se modifica abia incepand cu 04.2008, cum ramane cu perioada neacoperita (ex. 11.2007- cand a iesit omu la pensie - 04.2008 - cand noii angajati ai BRU si-au luat atributiile in primire)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 26 August 2008
LEGEA 19/2000, prevede cu privire la stabilirea si plata pensiilor:
Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda si se platesc:
a) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termenul prevazut la alin. (1), dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III;
b) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termenul prevazut la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V.
(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), ale caror cereri au fost depuse in termenul prevazut la alin. (1), drepturile de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.
(4) In cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului prevazut la alin. (1), drepturile de pensie se acorda si se platesc:
a) de la data depunerii cererii, in cazul pensiei pentru limita de varsta;
b) de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III, care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
c) de la data depunerii cererii, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
d) de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Ce inseamna acest "dar nu inainte de incetarea calitatii de asigurat" aplicabil la situatia relatata de dvs.? Ca nu le-a incetat contracul de munca. Consultati-i si pe cei de la Casa de Pensii, sa nu gresiti!
Ultima modificare: Joi, 21 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Nu este obligatorie incheierea unui c.i.m. pe durata determinata in cazul pensionarilor. Codul muncii prevede ca se poate incheia un astfel de contract (norma dispozitiva).
elis afirma, absolut intemeiat:
Nu este obligatorie incheierea unui c.i.m. pe durata determinata in cazul pensionarilor. Codul muncii prevede ca se poate incheia un astfel de contract (norma dispozitiva).


In sensul celor de mai sus, Codul muncii art.81:
Contractul individual de muncă poate fi incheiat pentru o durată determinată numai in următoarele cazuri:
d3) angajarea pensionarilor care, in condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul.
dupa noua legislatie pensionarii pot fi si angajati cu contract individual de munca.deci pot primi si pensie si salariu.
carmenmur a scris:

dupa noua legislatie pensionarii pot fi si angajati cu contract individual de munca.deci pot primi si pensie si salariu.


:-/ Chiar toti pensionarii ?
Legea prevede ca pot cumula pensia cu salariul numai pensionarii pentru limita de varsta si pensionarii de invaliditate de gradul III, iar beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare daisa daisa cind se face plata pensiei. de la datacand se solicita iesirea la pensie sau de la data cand se primeste decizia de pensionare? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala dana81 dana81 Buna ziua. In cazul unei decizii de pensie anticipat partial, angajatul mai poate lucra cu acordul angajatorului pana la o eventuala hotarare de incetare a ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de pensie anticipata partiala Simona.Teschere Simona.Teschere soacra mea e nascuta in 1954, anul acesta pe 24 august face 56 de ani si lucreaza de la varsta de 19 ani. la inceputul lui mai si-a depus dosarul pt pensionare ... (vezi toată discuția)