avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... intrebare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

intrebare

cind se face plata pensiei. de la datacand se solicita iesirea la pensie sau de la data cand se primeste decizia de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:19, 23 Aprilie 2009
Lege nr. 19/2000 - privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:
Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de vârsta se acorda si se platesc de la data îndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa în termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda si se platesc:
a) de la data îndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa în termenul prevazut la alin. (1), dar nu înainte de data încetarii calitatii de asigurat, în cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III;
b) de la data îndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa în termenul prevazut la alin. (1), în cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V.
(3) În cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), ale caror cereri au fost depuse în termenul prevazut la alin. (1), drepturile de pensie pentru limita de vârsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda de la data îndeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu înainte de data încetarii calitatii de asigurat.
(4) În cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului prevazut la alin. (1), drepturile de pensie se acorda si se platesc:
a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limita de vârsta;
b) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetarii calitatii de asigurat, în cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III, care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
c) de la data depunerii cererii, în cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, care solicita pensie pentru limita de vârsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
d) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetarii calitatii de asigurat, în cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), care solicita pensie pentru limita de vârsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Mai pe scurt:
1. Pentru pensia anticipata sau anticipata partiala plata pensiei se face cu data solicitarii iesirii la pensie (data inscrisa in decizia de pensionare). Perioadele lucrate dupa aceasta data se adauga la iesirea la pensie de limita de varsta.
2. Pentru pensia de limita de varsta plata se face la data incetarii calitatii de asigurat (cand se duce la Casa de Pensii decizia de incetare a contractului individual de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm - pensie joe17 joe17 Buna ziua! Vin cu o situatie si apoi si intrebarea aferenta: in unitatea unde lucrez, la biroul resurse umane s-a constat ca exista cativa angajati care au ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala dana81 dana81 Buna ziua. In cazul unei decizii de pensie anticipat partial, angajatul mai poate lucra cu acordul angajatorului pana la o eventuala hotarare de incetare a ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de pensie anticipata partiala Simona.Teschere Simona.Teschere soacra mea e nascuta in 1954, anul acesta pe 24 august face 56 de ani si lucreaza de la varsta de 19 ani. la inceputul lui mai si-a depus dosarul pt pensionare ... (vezi toată discuția)