daca fiica mea in varsta de 24 ani stundenta la zi m-a dat in judecata pentru pensia alimentara pana la terminarea studiilor si a obtinut 25% din venitul meu net conform hotararii judecatoresti ,ca si fiul meu sa imi introduca actiune de plata a pensiei alimentare tot pana la terminarea studiilor si instanta sa stabileasca separat pentru el tot 25% din venitul meu net?
Deciziile sunt definitive si irevocabile ? Cuantumul total al retinerilor din salariu nu poate depasi jumatatea salariului net - art. 164 (4) Codul muncii .
Fiica este indreptatita a primi pensie de intretinere pana la finalizarea studiilor.
Fiul are acelasi drept, insa cuantumul pensiei de intretinere pentru cei doi copii nu poate depasi 1/3 din veniturile dumeavoastra.
In situatia in care aveti 3 sau mai multi copii in intretinere, indiferent ca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, ca v-au fost incredintati spre crestere sau nu, cuantumul pensiei de intretinere nu poate depasi 1/2 din venitul dvs. lunar.
In situatia in care numai cei doi copii sunt singurii carora le datorati intretinere, cuantumul pensiei ce ar reveni fiecaruia reprezinta 1/6 din venitul lunar pentru fiecare dintre ei.
Eventuala stabilire a cuantumului pensiei de intretinere la 1/4 din venit pentru fiecare copil se datoreaza faptului ca nu s-a facut dovada existentei celeilalte pensii de intretinere.
Av. Mihai Vaduva