avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... exemplare cu titlu-gratuit in baza legii dreptului de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

exemplare cu titlu-gratuit in baza legii dreptului de autor

Buna ziua! Lucrez intr-un muzeu si am realizat o expozitie si un catalog al acesteia. Am solicitat in scris, in baza legii dreptului de autor, acordarea cu titlu-gratuit a unui numar de 30 de exemplare din tirajul total de 300. Mi s-a raspuns ca nu mi se pot acorda decat 5 % din numarul total de exemplare invocandu-se art. 21 alin. 4 lit. a (de fapt consilierul juridic a scris pe referat art. 20 (!) dar facea referire cu siguranta la art. 21). Invocarea acestui articol eu o consider eronata intrucat face referire la cu totul altceva si nicidecum la exemplarele acordate cu titlu-gratuit. Mentionez ca solicitarea mea am facut-o in baza art. 51 lit. e, nestiind ca institutia nu a incheiat un contract cu editura! Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adi29 , utilizator 07:46, 17 Iunie 2010
Din pacate nici unul din articolele indicate de dvs nu sunt aplicabile. Litera e de la art 51 nu contine o norma imperativa, intrucat este exclus de la literele a caror continut, in cazul in care lipseste din cuprinsul contractului, poate duce la nulitatea acestuia.

Din experienta mea anterioara astfel de situatii sunt reglementate doar prin prevederi contractuale in contractele de productie. Este in practica contractuala ca autorul sa primeasca un numar de exemplare gratuite, dar cunosc si cazuri in care nu a primit, fara ca contractul sa fie lovit de nulitate.

La cat de slab pregatit pare juristul editurii cred ca puteti invoca orice articol :))
Multumesc pentru raspuns, insa trebuie sa va aduc cateva lamuriri:
1. nu este juristul editurii, este al muzeului! Cererea mea de acordare a 30 de exemplare cu titlu-gratuit am inaintat-o d-nei director general a institutiei, cerere care mi-a fost aprobata de catre aceasta! Insa, de la directorul general cererea a ajuns la d-na director economic care i-a cerut parerea consilierului juridic si astfel au pus si ei o rezolutie ca nu pot primi decat maxim 5 % din numarul total de exemplare.
2. intre muzeul nostru si editura respectiva nu s-a incheiat nici un contract, eu afland acest lucru ulterior. Mi s-a invocat motivul ca nu era vorba de o suma mare de bani si in consecinta s-a facut doar o comanda simpla fara a se incheia vreun contract.
3. directorul general al institutiei s-a trecut editor pe acest catalog dar intre mine si institutie nu exista un contract de cesiune a drepturilor de autor.
4. am inaintat un nou referat conducerii institutiei in care aratam ca prevederile art. 21 fac referire la opere de arta grafica, arta plastica sau fotografica (un catalog de expozitie cu un studiu introductiv este o lucrare cu caracter stiintific!) si la dreptul de suita, lucruri care nu au nici o legatura cu solicitarea mea. Inca nu mi s-a raspuns la acesta dar astept cu mare interes...
Va multumesc inca odata si astept sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in baza noilor amanunte oferite.
Din pacate in lipsa unui contract nu prea aveti cu ce sa-i obligati din punct de vedere legal. De obicei contractul de productie reglementeaza acest aspect.
Parerea mea e ca la cat de bine cunoaste partea adversa legea aveti mari sanse sa va primit exemplarele daca insistati si va spuneti cu mare convingere parerea :))
Oricum nu am de gand sa renunt intrucat este munca mea si daca nu voi reusi sa rezolv situatia in interiorul institutiei voi face apel la justitie in baza Legii dreptului de autor, art. 43 alin. (2).
Multumesc pentru sfat inca odata.

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Situatia e urmatoarea: se vrea publicarea unei carti. Editura e pe punctul sa incheie contractul cu autorul, insa editura nu are posibilitati practice de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor carte CIPRIAN.V CIPRIAN.V Socrul meu a publicat o carte, la o editura si a platit tot tirajul. Inregistrata, are ISBN etc. etc. Recent, socrul fiind decedat, m-am trezit ca am o ... (vezi toată discuția)
Materiale publicate de editura fara semnarea unui contract fireman777 fireman777 Buna ziua.Sotia mea care este invatatoare a lucrat la conceperea unui set de caiete de lucru pentru clasele I-IV impreuna cu doua colege.Acest set de caiete a ... (vezi toată discuția)