Buna ziua! Lucrez intr-un muzeu si am realizat o expozitie si un catalog al acesteia. Am solicitat in scris, in baza legii dreptului de autor, acordarea cu titlu-gratuit a unui numar de 30 de exemplare din tirajul total de 300. Mi s-a raspuns ca nu mi se pot acorda decat 5 % din numarul total de exemplare invocandu-se art. 21 alin. 4 lit. a (de fapt consilierul juridic a scris pe referat art. 20 (!) dar facea referire cu siguranta la art. 21). Invocarea acestui articol eu o consider eronata intrucat face referire la cu totul altceva si nicidecum la exemplarele acordate cu titlu-gratuit. Mentionez ca solicitarea mea am facut-o in baza art. 51 lit. e, nestiind ca institutia nu a incheiat un contract cu editura! Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare. Va multumesc.
Pe catalog eu sunt trecut ca autor al acestuia. Nu inteleg de ce spuneti ca d.p.d.v. legal conducerea institutiei este considerata, conform legii, "persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica"! Conducerea institutiei nu-mi contesta acest lucru. Chiar nu a fost vorba despre asa ceva. La "Editor" apare intr-adevar numele directorului general, nu al institutiei, cum ar fi fost mai firesc (cel putin eu asa am vazut la majoritatea cataloagelor de expozitii). Dar asta nu inseamna ca directorul este autorul!
In ceea ce priveste nr. de exemplare. Le-am cerut datorita faptului ca in urma cu 5 ani, un coleg de-al meu a solicitat si a primit 50 de exemplare gratuite dintr-un tiraj de 500! Si era o situatie identica, fara contract de cesiune.
In ceea ce priveste "interesul" meu, sa stiti ca este o practica obisnuita, fireasca si de bun simt consider eu, ca autorul unei lucrari stiintifice sa poata oferi colegilor din diverse institutii de cultura (muzee, biblioteci) propria-i carte, asa cum si el, la randul sau, a primit gratuit din partea acestora diverse lucrari. Sa nu va inchipuiti ca le-am solicitat ca sa le comercializez.
Dar sa stiti ca am si eu o curiozitate si o rugaminte totodata. Ati citit posturile si as vrea sa stiu ce parere aveti totusi despre invocarea art. 20 (de fapt 21) din legea dreptului de autor de catre colegul meu jurist si de catre d-na director economic. Vi se pare normala in situatia aceasta? Si inca un lucru. Reamintesc ca cererea mea de acordare a 30 de cataloage fusese aprobata de directorul general al institutiei. Multumesc.