Buna ziua! Lucrez intr-un muzeu si am realizat o expozitie si un catalog al acesteia. Am solicitat in scris, in baza legii dreptului de autor, acordarea cu titlu-gratuit a unui numar de 30 de exemplare din tirajul total de 300. Mi s-a raspuns ca nu mi se pot acorda decat 5 % din numarul total de exemplare invocandu-se art. 21 alin. 4 lit. a (de fapt consilierul juridic a scris pe referat art. 20 (!) dar facea referire cu siguranta la art. 21). Invocarea acestui articol eu o consider eronata intrucat face referire la cu totul altceva si nicidecum la exemplarele acordate cu titlu-gratuit. Mentionez ca solicitarea mea am facut-o in baza art. 51 lit. e, nestiind ca institutia nu a incheiat un contract cu editura! Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare. Va multumesc.
Multumesc pt. link. Continui sa-mi mentin parerea si sper sa rezolv diferendul in justitie. Chiar si in cazul unei decizii nefavorabile mie, macar voi avea ocazia sa-mi sustin punctul de vedere si in fata unui judecator.
Din pacate in lipsa unui contract de cesiune intre dumneavoastra si muzeu, nu puteti dovedi ca dumneavoastra ati realizat acel catalog. Nu stiu despre ce studiu introductiv este vorba, in general un catalog de prezentare nu contine asa ceva, dar daca nu faceti dovada ca ati facut cercetari in vederea acelui studiu, prea multe nu sunt de facut. Singurul drept la care puteti avea pretentia este cel pe studiul introductiv (cu conditia sa fie original, sa nu se mai fi scris niciodata despre ideea dv, ca sa nu fie considerat plagiat). Pentru realizarea catalogului, ma tem ca nu puteti avea pretentii, pentru ca banuiesc ca intra in atributiile dv ca angajat.
Oricat de simplu ar parea, din pacate nu este prea simplu si va puteti trezi ca intentati un proces pe care nu-l puteti castiga (simpla satisfactie de va pleda cauza in fata unui judecator nu justifica pierderea financiara). Mult succes!
Sarut mana,
Multumesc in primul rand pentru raspuns. In ceea ce priveste lipsa contractului de cesiune recunosc ca a fost vina mea ca nu am citit inainte Legea dreptului de autor, pentru a solicita acest lucru. Dar, potrivit aceleiasi legi, la art 4. alin (1) se precizeaza urmatoarele: "Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica". Pe baza acestui articol, in cazul unui proces, consider ca nu eu trebuie sa demonstrez ca sunt autorul, ci partea adversa ( in speta conducerea institutiei) sa demonstreze ca nu este opera mea. Totodata, ma bazez si pe continutul art. 44 alin (1) si (5).
In al doilea rand: este vorba despre un catalog al unei expozitii temporare si nu despre un catalog de prezentare. Cat despre probarea "cercetarii" cred ca delegatiile la Biblioteca Academiei Romane, plus fisa mea de la biblioteca institutiei unde lucrez, in care se regasesc toate cartile si articolele folosite in realizarea studiului introductiv, se pot constitui in astfel de probe. Legat de studiu. Acesta se constituie practic in 30 de mini-biografii ale personalitatilor care figureaza in cadrul expozitiei si in cadrul sau exista referintele bibliografice, iar la final, toata bibliografia consultata.
Va multumesc inca o data pt. raspuns si pentru urare.
Dupa cate stiu eu legea cere demostrarea EXISTENTEI unei dovezi, nu INEXISTENTEI ei. Este un nonsens sa dovedesti ceva ce nu exista. Dumneavoastra veti fi nevoit sa dovediti ca sunteti autorul, nu ei ca nu sunteti. Si, asa cum corect ati citat din lege, "persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica" este conducerea institutiei si nu dumneavoastra. Din punct de vedere legal, ei sunt cei care au adus lucrarea la cunostinta publica pentru prima data si nu au ce sa mai demostreze. Aceasta nu este lupta lor si prin urmare nu au ce sa dovedeasca mai mult. Dumneavoastra, intentand proces, va trebui sa dovediti ca dumneavoastra sunteti autorul si nimeni altcineva.
In ceea ce priveste "cercetarea" la care faceti referire, ma tem ca fisa de biblioteca poate doveni cel mult ca sunteti un cititor inrait si ca va pasioneaza un anumit subiect, nicidecum ca ati scris acel studiu.
Recitind postarea dv, am mai observat un lucru: ati cerut 30 exemplare gratuite din 300 tiparite. In Romania si oriunde in lume autorii (de carti si lucrari stiintifice) primesc cel mult 10 dintr-un minim de tiraj de 2500. Era si normal sa se sesizeze cineva. Daca cereati 5, probabil ca nu ati fi avut aceasta problema. Ca titlu informativ, ce interes aveati sa obtineti 30 exemplare gratuite dintr-un catalog de expozitie? Nu-mi imaginez ca doreati sa le aveti in biblioteca.