avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la proprietatea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la proprietatea tatalui

Posibil cazul meu sa nu fie unul particular, dar nu am idee ce trebuie sa fac. Parintii mei au divortat cand au aveam aproape 18 ani. La divort eu am optat pentru a ramane cu mama, iar fratele meu a ramas cu tatal in casa pe care parintii au constuit/o pe terenul cedat de parintii tatalui, iar noi ne-am mutat intr-un apartament fara sa luam absolut nimic din casa. Intre timp mama a decedat, iar tata a fost implicat intr/un proces de impartire a bunurilor cu fratii lui. In urma procesului, tata a ramas cu doua case si un teren, iar una din case si terenul le/a vandut, fara ca mie sa imi revina absolut nici un leu. Vreau sa stiu daca am dreptul la cealalta casa si la banii obtinuti, in conditiile in care intre parinti nu s/a pronuntat partajul la divort. Mentionez ca divortul a avut loc acum 20 de ani, iar mama a decedat acum 5 ani. Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:09, 6 Iunie 2010
Daca bunurile imobile au fost dobandite in timpul casatoriei, puteti dezbate succesiunea dupa mama dvs si sa deschideti apoi un partaj succesoral.
Daca bunurile imobile nu au fost dobandite in timpul casatoriei, sau nu puteti dovedi acest lucru, nu aveti nici un drept asupra proprietatii exclusive a tatalui, cel putin atata timp cat este in viata.
daca parintii dvs au facut si un act de partaj, prin care aceste bunuri i-au revenit in proprietate exclusiva acestuia din urma, atunci nu aveti dreptul la ceva.
oricine poate dispune liber si neingradit de bunurile proprietatea sa.
alta este situatia daca nu exista acest act de partaj...
miha1172 a scris:

tata a fost implicat intr/un proces de impartire a bunurilor cu fratii lui. In urma procesului, tata a ramas cu doua case si un teren, iar una din case si terenul le/a vandut, fara ca mie sa imi revina absolut nici un leu.


Daca a fost implicat intr-un proces de partaj cu fratii lui, atunci eu cred ca aceste bunuri impartite intre farti proveneau din mostenirea parintilor lor.
La aceste bunuri nu aveti dreptul atata timp cat tatal dvs. este in viata.
Dupa decesul lui il veti mosteni ...daca va mai ramane ceva.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
romascanu, moderator
Multumesc mult pentru raspunsuri. Dupa divort nu a existat nici un act de partaj, iar problema este daca tata poate sa instraineze casa in care locuieste fara sa imi dau si eu acordul, atata timp cat acest act de partaj nu exista. Casa a fost construita in taimpul casatoriei, dar pe terenul pe care tata il avea mostenire de la bunicul.
Probabil tatal si-a facut acte intr-un fel sau altul, sau casa au trecut-o pe numele bunicului in prezent defunct...sunt niste ipoteze.
Personal cred ca e greu de recuperat jumatatea mamei din imobil ca bun comun provenit din casnicie.
Dar puteti incerca, contactati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Daca se poate sa ma ajutati- succesiune- partaj Alexandra 1990 Alexandra 1990 Bunica ia lasat mostenire toate bunurile Ei mamei. Din nefericire Mama a murit si ea. Am ramas cu tatal si cu fratele meu. Eu intre timp am construit o casa ... (vezi toată discuția)
Fratii mei vitregi au dreptul la mostenire? m1run4 m1run4 Sunt singura la parinti iar tatal meu a decedat in 2005 si mama mea in 2008. Tatal meu a mai fost casatorit si are 2 copii in urma acelei casatorii, care ... (vezi toată discuția)