avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... despagubiri in urma accidentelor rutiere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

despagubiri in urma accidentelor rutiere

In urma unui nefericit accident in care au decedat atat soferul cat si alt pasager , urmasii pasagerului decedat pot cere despagubiri de la urmasii soferului ?Mai exact in ce masura raspund material urmasii persoanei vinovata de accident , dar care a decedat , in urma eventualelor pretentii materiale ale urmasilor victimelor accidentului ?

Detalii suplimentare :

Mentionez ca masina era pe leasing si la momentul accidentului RCA-ul nu era platit .

Succesiunea in cazul soferului a fost deja facuta .

Multumesc anticipat de raspuns .
Cel mai recent răspuns: Hulea Ioan Vasile , Consilier juridic 21:43, 2 Iunie 2010
În domeniul dreptului civil este reglementată şi răspunderea pentru faptele altuia. De aceea, în cazul în care învinuitul sau inculpatul nu poate fi obligat personal la plata despăgubirilor civile, va răspunde pentru el partea responsabilă civilmente.
Sediul respectivei instituţii juridice este art. 24 alin. 3 Cod Procedură Penală.
multumesc . si in aceasta situatie cine este partea responsabila civilmente ?
Partea responsabila civilmente in procesul penal – art. 24 alin. 3 Codul de procedura penala:
Este persoana care raspunde civil, potrivit legii, pentru prejudiciul cauzat de inculpat prin infractiune .

Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
A fost promulgat la 11.09.1865
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
(Perpetual warrant) Garantie fara data de expirare.
A fost promulgat la 11.09.1865
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Persoana care raspunde de o gestiune. Persoana care primeste,
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Parte in procesul penal chemata sa raspunda conform legii civile pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului.
Oficiu electoral - organism electoral constituit la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, fara a avea atributia de a constata rezultatele alegerilor la acel nivel,
Interesul care vizeaza ordinea de drept si democratia constitutionala, garantarea drepturilor,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.


Este vorba de situatiile de raspundere civila indirecta, preva-zute in Codul civil, precum si in legi speciale, avand ca fundament juridic obligatia de garantie .

Cel mai cuprinzator caz de raspundere indirecta, prevazut in Decretul 221/1961, abrogat prin OG 11/1996, aprobata prin Legea nr. 108/1996, se gaseste in Codul familei (art. 32), fiind restrans la situatia in care sotul inocent raspunde cu bunurile comune pentru prejudiciile cauzate de catre celalalt sot patrimoniului public.

Celelalte cazuri privesc raspunderea parintilor pentru faptele copiilor (art. 1000 (2), C.civ.), raspunderea comitentilor pentru faptele prepusilor (art. 1000 (3), C.civ.), precum si in Legea gestionarilor nr. 22/1969, in care sunt prevazute urmatoarele categorii de persoane care raspund pentru fapta altuia:
- Persoane cu atributii de control vinovate de angajarea sau de trecerea in functia de gestionar a unei persoane, fara ca aceasta sa indeplineasca conditiile de varsta, studii, stagiu sau de antecedente personale;
- Persoanele care au primit de la gestionar, in afara indatoririlor de serviciu bu-nuri aflate in patrimoniul public, daca stiau ca gestionarul avea in gestiune aceste bunuri;
- Persoanele care au constituit garantii pentru gestionar;

Ar fi fost ideal ca masina sa aiba RCA intrucat in acest caz partea responsabila civilmente ar fi fost societatea de asigurari.

sigur ca ar fi fost ideal sa aiba RCA dar , am mentionat ca masina era inca in proprietatea firmei de leasing si inteleg ca plata RCA trebuia platit de firma de leasing , nu ?
Evident ca da, urmand ca valoarea acesteia sa fie facturata de catre firma de leasing utilizatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ca vinovat al unui accident cum pot chema societatea de asigurari pentru plata daunelor? ana maria06 ana maria06 Buna seara , In luna august am avut accident cu masina in urma caruia sotul meu a fost declarat vinovat (neasigurarea schimbarii benzii de circulatie in ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Raspundere penala blue_c blue_c Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta: -in cazul in care transportatorul (soferul) produce un accident soldat cu o victima, iar cauza ... (vezi toată discuția)