avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... raspundere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

raspundere penala

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta:
-in cazul in care transportatorul (soferul) produce un accident soldat cu o victima, iar cauza accidentului este incarcarea autovehiculului peste masa legala admisa, furnizorul poate raspunde penal?

multumesc
Cel mai recent răspuns: blue_c , utilizator 15:36, 2 Martie 2012
Parerea mea este ca ar putea raspunde mai degraba civil, chiar in cadrul procesului penal, ca parte responsabila civilmente. Aceasta intrucat pentru ca cineva sa raspunda penal ar trebui sa comita o infractiune , asa cum este ea definita in lege,, fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si care este prevazuta de legea penala,, . Iar raspunderea penala este personala .Daca soferul a comis o fapta de natura penala care intruneste conditiile unei infractiuni , atunci el va raspunde din punct de vedere penal , dar daca a produs si o paguba , el este pasibil si de raspundere civila. In procesul penal, alaturi de inculpatul care a produs si o paguba de natura civila, poate raspunde si o alta persoana, partea respansabila civilmente, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului. Persoana, care detine aceasta calitate in cadrul procesului penal, va raspunde pentru sau alături de invinuit/inculpat la repararea prejudiciului cauzat prin săvarsirea infractiunii.
Da poate raspunde penal pentru nerespectare normelor cu privire la masa autovehiculului, precum si la cauza producerii accidentului... asta dupa o expertiza amanuntita, dar mai grav este ca dumneavoastra ati acceptat plecarea autovehiculului cu incarcatura necorespunzatoare, pedeapsa penala se imparte in functie de impicarea fiecaruia la producerea accidentului precum si la gravitatea acestuia.
Nerespectarea normelor cu privire la masa totala admisa reprezinta contraventie, nu infractiune si atunci unde este infractiunea mea, a furnizorului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Proces recuperare bunuri furate viorel.cirstea viorel.cirstea Agentului de distributie al firmei i-a fost furata marfa care o avea in posesie. Faptasii au fost prinsi in flagrant la un alt furt similar. Daca societatea se ... (vezi toată discuția)
Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)