avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... raspundere civila accident autovehicul in leasing
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

raspundere civila accident autovehicul in leasing

In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei detinatoare.
Societatea de leasing a omis sa incheie RCA sau CASCO pt autoveh implicat in accident, cu toate ca potrivit legii si contr de leasing, avea aceasta obligatie.
Firma detinatoare poate chema in judecata, in cazdrul procesului penal, pe latura civila, societatea de leasing in calitate de parte responsabila civilmente?
In ce masura raspunde acest SRL detinator pentru pagubele partii civile? (soferul era proaspat angajat al firmei detinatoare, a condus pe traseul unde a avut accidentul fara a avea acordul patronului).
CE POSIBILITATI SUNT CA FIRMA DETINATOARE SA NU RASPUNDA PT PREJUDICIUL PARTII CIVILE?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:19, 15 Octombrie 2009
Conform prevederilor legale, raspunderea penala este a persoanei(lor) care a(u) savarsit fapta prevazuta de legea penala, cu vinovatia prevazuta de art.19 C.pen (intentie sau culpa/cazul majoritar al accidentelor de circulatie). In planul procedural, se va desfasura mai intai faza cercetarii si urmaririi penale, care se vor incheia cu rechizitoriul procurorului de sesizare a instantei. In aceasta faza, procurorul de caz, pe baza probelor existente la dosar va stabili vinovatia faptuitorului/inculpatului, existenta sau nu si a altor fapte penale (de exemplu ale firmei/persoanei juridice) si in baza acestora va incheia rechizitoriul cu propunerea corespunzatoare (de trimitere in judecata, de lipsa de vinovatie, de scoatere de sub urmarire penala etc.). In functie de hotararea instantei de condamnare sau nu a faptuitorului (ilor), partea vatamata, care s-a constituit si parte civila in proces, va pretinde, pe latura civila a procesului, plata daunelor materiale si morale provocate de infractori prin savarsirea faptei. Hotararea penala, pronuntata pe latura penala a procesului, va avea autoritate de lucru judecat in fata instantei (probabil aceeasi) investite cu judecarea laturii civile, referitor la persoanele vinovate (infractori), la vinovatie (existenta acesteia) si la o eventuala participatie (participarea mai multor persoane la savarsirea aceleeasi infractiunii) sau chiar existenta mai multor infractiuni. In raport de toate aceste aspecte, de care instanta civila este tinuta (obligata), precum si de altele, posibil noi, care apar strict asupra laturii civile a procesului, instanta se va pronunta asupra existentei, cuantumului si intinderii daunelor civile la care vor fi oligate partile (partea) responsabila civilmente (inculpatii, dar uneori pot fi, pe langa acestia si alte persoane) fata de cei pagubiti (material si moral) prin savarsirea faptei (partea civila). Pe langa aceasta, partea civila, poate si (cu siguranta) va invoca si "raspunderea comitentului de prejudiciul cauzat de prepusii lor in functiile pe care le detin", ca forma a raspunderii delictuale prevazute de art.1000 al.3 Cod Civil.
Pe scurt, chiar si in situatia in care instanta penala nu gaseste vreo vinovatie firmei, instanta civila va constata aceasta forma de raspundere. Este insa, important de precizat ca acest fapt nu se va intampla daca reprezentantul legal al firmei in proces, va proba vinovatia exclusiva a prepusului sau, prin inexistenta in momentul producerii faptei, a acestei calitati. Lipsa acordului patronului (care trebuie probata), nu este relevanta daca natura activitatii si legalitatea parcurgerii traseului, ca spatiu si in acel moment erau legale, iar faptul ca soferul era incepator nu poate constitui decat o circumstanta in stabilirea pedepsei acestuia, iar nu o cauza de inexstenta a raspunderii materiale, morale si nici penale a persoanei (lor) vinovate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri in urma accidentelor rutiere justnicol justnicol In urma unui nefericit accident in care au decedat atat soferul cat si alt pasager , urmasii pasagerului decedat pot cere despagubiri de la urmasii soferului ... (vezi toată discuția)
Raspunderea penala si civila a persoanei juridice alexandra.a1404 alexandra.a1404 Poate fii trasa la raspundere penala o persoana juridica pentru infractiunea descrisa la art.290 Cp, pentru faptele reprezentantilor sai(care se afla deja in ... (vezi toată discuția)
Raspunde societatea???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav ... (vezi toată discuția)