avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... OARE SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA ???? ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

OARE SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA ???? -partea I

SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA? #-o

E CA SI CUM AR FI INCEPUT UN RAZBOI SI NOI NU STIM INCA? #-o

Actul normativ pentru reducerea diminuarea pensiilor si a salariilor are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor.

ARTICOLUL 53- CONSTITUTIA ROMANIEI

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
ContSters103249, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 17:17, 2 Iunie 2010
Reducerea pensiilor este ilegală, iar măsura ar putea costa statul român mai mult decât economiseste acum, este de părere Curtea Europeană a Drepturilor Omului, scrie Financiarul.

CEDO a obligat Letonia să despăgubească o persoană
căreia i-a fost redusă pensia prin recalculare. Exemplul vine în contextul în care şi premierul Boc a invocat o decizie CEDO, pentru a explica faptul că valoarea
pensiei nu ar fi garantată, ci doar plata
acesteia, ca drept câştigat.

În plus pensiile speciale ale magistraţilor sau ale altor categorii nu constituie un privilegiu, ci sunt un drept justificat obiectiv.

sursa: Antena 3
grandanat a scris:

Daca statul poate mari pensiile dc nu le-ar putea reduce ?


;)Pai haideti sa vedem daca poate, ca eu nu am calculat, ci numai am scos temeiurile legale!

Legea 19/2000
Art. 16. - În mod excepţional, în situaţii motivate, pentru acoperirea deficitului bugetului asigurărilorsociale de stat, după epuizarea fondului de rezervă, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat


Art. 80. - "(1) Valoarea unui punct de pensie se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta se determină prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecărui an cu cel puţin rata inflaţiei, prognozată pentru anul bugetar următor de instituţia cu atribuţii în domeniu.
(2) În raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare, valoarea punctului de pensie, stabilită conform prevederilor alin. (1), poate fi majorată prin legile de rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat. (O.U.G. nr. 46/2006).

"(3) Valoarea punctului de pensie, determinată conform prevederilor alin. (1) sau (2), nu poate fi mai mică de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2008, respectiv de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2009."
“Art. 81. – Punctajul mediu anual aferent pensiilor din sistemul public se majorează prin hotărâre de guvern"


Oare poate#-o ????
Multumesc celor care au raspuns, insa se pare ca nu este un subiect care sa intereseze pe cineva!

Probabil ca e normal sa traim intr-o tara guvernata prin acte normative care incalca constitutia si legislatia comunitara si in care drepturile omului sunt o chestie pur teoretica.

Probabil ca pe lipsa de reactie a noastra este construita si strategia de guvernare.

Pe curand

Un om dezamagit!

Aveti dreptate noi ii tinem asa, noi nu reactionam, ii lasam sa ne fure, sa incalce legea, dar noi trebuie sa o respectam, ei sunt in criza cand trebuie sa ne dea, noi nu putem fi in criza deci trebuie sa platim.
Nu este forta majora (aceasta este un fenomen natural sau social exterior, extraordinar sau de nebiruit) si daca ar fi cum au dovedit-o au publicat undeva cum s-au cheltuit banii imprumitati, banii din contributiile noastre etc.
Ei au prevazut ca va veni criza si in Romania, o tara fara prea multe resurse, ca le-au epuizat ei sa se imbogateasca, mai ales ca erau deja amenintate tari mari din toate punctele de vedere, dar nu s-au oprit sa fure, adica sa previna - forta majora este ceva imprevizibil .......ei au prevazut, care nu poate fi inlaturat .......putea fi inlaturat daca nu abuzau, sunt multe de spus, nu stiu de ce nu prea s-a raspuns in acest sens nu fiti dezamagit .....
Da suntem in situatia unei calamităţi naturale,
al unui dezastru si a unui sinistru deosebit de grav,
conform prevederilor art. 53 din Constitutie, iar acestea
sunt GUVERNUL BOC.
Astea sunt masuri disperate, iar anul trecut cand trebuiau
luate masuri ferme anticriza, guvernul se intrecea in masuri
si promisiuni populiste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem intr-o situatie de forta majora ???? - ultima parte -se pare ca nu intereseaza pe nimeni! ContSters103249 ContSters103249 SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA? E CA SI CUM AR FI INCEPUT UN RAZBOI Multumesc celor care au raspuns, insa se pare ca nu este un subiect care ... (vezi toată discuția)
Forta majora in contractele de credit ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)
Art. 53 al. 1 din constitutia romaniei doru58 doru58 Art. 53 (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: ... (vezi toată discuția)