avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Forta majora in contractele de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Forta majora in contractele de credit

Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar care prevede ca Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar are, in realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrangeri ale exercitiului unor drepturi fundamentale, dupa cum urmeaza:...... Putem invona noi cei carora ni se aplica legea 118/2010 invocarea fortei majore din contractele de credit si comerciale Forta majora exonereaza de raspundere partile in cazul neexecutarii partiale sau totale a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea contractului si care impiedica partile sa execute total sau partial obligatiile asumate. Pana atunci cand salariile vor reveni la valoarea initiala+inflatie. Va multumesc
Buna ziua,
Forta majora este unul dintre motivele care exonereaza de raspundere în cazul încalcarii unei obligatii contractuale. Ea opereaza în temeiul legii, fara a fi nevoie de o clauza contractuala în acest sens. Un aspect mai putin bine acoperit în Codul civil este modul în care se face dovada aparitiei unui eveniment de forta majora. Daca partile nu convin nimic, tacerea contractului este, practic, o invitatie la litigiu, pentru ca atributia de a determina existenta unui caz de forta majora va apartine judecatorului. Exista însa posibilitatea de a stabili contractual, în sarcina partii care invoca forta majora, obligatia de a prezenta un certificat de forta majora, emis de obicei de Camera de Comert teritoriala, într-un anume numar de zile de la producerea evenimentului. Si în acest caz, decizia ultima apartine tot judecatorului, dar misiunea acestuia va fi facilitata de existenta sau inexistenta certificatului de forta majora.
Felicitări domnilor! Cred ca onorabilele bănci din Ro v-ar sugruma pentru ca le deschideti ochii celor care se afla in situaţia de a nu-si hrani copiii pentru a-si plăti ratele. Nu e tocmai corect, dar ştiu bancile ce înseamnă corectitudinea?
OK! Foarte inteligent si util. Dar care este procedura invocarii fortei majore?
Multumesc!
Sunt absolut de acord cu dumneavoastra. Un somer, de exemplu, caruia i s-a taiat din indemnizatie plus un pensionar caruia i se ia din nou CAS-ul cum mai pot sustine ratele la banci? Abia de pot plati utilitatile. O persoana cu multi copii sau chiar cu unul singur ce trebuie sa mai faca ? Sa plateasca bancile si sa-i lase fara hrana? Exemplele pot continua.
Exista responsabilitate din partea debitorului atunci cand semneaza contractul prin care banca ii acorda o suma de bani.Debitorul isi asuma responsabilitatea de a plati creditul si de a-si asuma riscuri, ce decurg din scaderea salariilor, concediere, etc.Faptul ca toate acestea nu apar in contractul de credit este pentru ca nu are rost.
Responsabilitatea debitorului nu se intinde doar in raport cu veniturile in baza carora ii este acordat imprumutul, ci isi asuma riscuri viitoare.Bancile niciodata nu pierd, invocarea fortei majore este doar pentru anumite situatii, nu vom fi exonerati de datorie.
In clipa cand apelam la banci raspunderea noastra este sa rambursam imprumutul.
Nu se poate invoca forta majora atat timp cat avem bunuri, venituri, proprietati pe numele noastre.

Forta majora se poate invoca atunci cand o persoana a facut imprumut, a ramas fara servici, sau a decedat, nu are bunuri pe numele sau, sau s-a imbolnavit de o boala incurabila.
Nu invocati forta majora decat daca stiti sigur ca instanta va va da castig de cauza, altfel banii pe care ii veti cheltui cu procesul ,mai bine ii folositi sa va achitati datoria.

Alte discuții în legătură

Este vorba despre discriminare sau nu? steffy_967 steffy_967 Daca aceasta criza economica loveste doar intr-un anumit sector - cel al bugetarilor, ma refer la reducerea salariala cu 25%, nu putem vorbi despre ... (vezi toată discuția)
Reducere salar cu 25% forta majora ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)
Notificare bendeac bendeac in cazul unui contract ce constituie tiitlu executoriu : 1)Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei , deci dupa inceperea procedurii de executare ... (vezi toată discuția)