avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neprezentarea la proces a uneia din parti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neprezentarea la proces a uneia din parti

Va rog , as dori sa-mi spuneti care este reglementarea in privinta neprezentarii la un proces ( in afara celui de divort!) a partii reclamate! Mai bine spus, cat poate sa se amane un proces datorita faptului ca partea chemata in instanta din motive diverse nu se prezinta, ducand astfel la prelungirea solutionarii care sigur nu i-ar fi favorabila si ce sanctiuni se prevad pentru neprezentare! Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Lavinia Marian , Consilier juridic 10:19, 2 Iunie 2010
Judecatorul va solutiona dosarul chiar si in lipsa paratului. il citeaza 1 data sau de 2 ori si porneste la probe si la judecarea cauzei. nu conteaza daca paratul se prezinta sau nu, dupa cum nu conteaza daca se intarzie 1-2 termene din cauza neprezentarii paratului. numai el va avea de suferit, ca nu se prezinta ca sa se apere si ii creste riscul ca instanta sa-i dea o solutie nefavorabila...atat din cauza neprezentarii nejustificate cat si din cauza imposibilitatii paratului absent, de a se apara.
puteti invoca art.152 c.pr.civ."daca la orice termen sorocit pentru judecata, se infatiseaza numai una din parti, instanta dupa ce va cerceta toate lucrarile la dosar si va asculta sustinerile partii, se va pronunta in temeiul dovezilor administrate"
de asemeni, va trebui sa verificati daca procedura citarii a fost legal indeplinita, va uitati in dosar sa vedeti pe dovada de citare cine a semnat-o

Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentarea celui citat la termenul stabilit de instanta eduuard eduuard Care sunt consecintele neprezentarii celui citat la termenul stabilit de instanta in ceea ce priveste o actiune civila, daca cel citat a solicitat pornirea ... (vezi toată discuția)
Primul termen ContSters73633 ContSters73633 Buna ziua, la primul termen reclamantul trebuie sa fie prezent ? ( mentionez ca nu am avocat). Multumesc (vezi toată discuția)
Neprezentare in instanta Valeriano Valeriano Buna ziua. Soacra-mea este citata in instanta in calitate de parata de catre fratele ei. Acesta cere anularea titlului de proprietate individual pe care ... (vezi toată discuția)