avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate renunta la dreptul de succesiune, chiar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate renunta la dreptul de succesiune, chiar daca aceasta nu a fost facuta inca?

Stimati D-lor Avocati,

Va rog frumos sa ma indrumati legat de procedura pe care trebuie sa o urmez, pentru a rezolva urmatoarea problema: parintii mei detineau impreuna un apartament. Mama mea a decedat acum cativa ani de zile, dar noi (eu, tatal meu si sora mea) nu am demarat inca procedura de succesiune. Acum sora mea doreste sa-si achizitioneze un apartament nou, dar mai are nevoie de o anumita suma de bani. Eu m-am oferit sa-i dau acea suma de bani, in schimbul renuntarii ei la orice drept/pretentie asupra apartamentului parintilor mei.
Cum toti suntem de acord (eu, sora mea si tatal meu), am dori sa stim ce procedura trebuie sa urmam pentru a face acest lucru in perfecta legalitate, dar fara a implica totusi demararea succesiunii pentru acel apartament (care este destul de costisitoare pentru moment)?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bdf , utilizator 16:04, 7 Mai 2007
Declaratie de neacceptare a succesiunii la un notar public
Va multumesc frumos.

Sper ca intr-adevar, nefiind succesiunea facuta inca, actul acesta va fi complet valabil cand vom face ulterior acea succesiune.
Declaratia de neacceptare a succesiunii presupune deschiderea succesiuni.

Totul se rezolva printr-o declaratie expresa de renuntare la succesiune facuta in fata notarului, declaratie care se mentioneaza in registrul special de renuntari. Astfel cand va veti hotara sa faceti succesiunea , mostenitori vor fi numai tatal si dvs. nu si sora care a renuntat expres.
Va multumesc pentru raspuns.

As mai avea o nelamurire in ceea ce priveste solutia data de dvs: conventia intre mine si sora mea este ca ea sa renunte si la partea care-i revine din partea tatalui, care traieste inca. Deci, in acea declaratie poate fi inclusa si aceasta parte, astfel incat, daca voi face succesiunea ulterior (probabil dupa decesul tatalui, care acum traieste in acel apartament), eu sa preiau intreg apartamentul, fara altceva necesar din partea surorii mele, inafara de acea declaratie data in fata notarului?

Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,se poate retracta renunțarea la succesiune(moștenire)?...În ... Casa215 Casa215 Bună ziua,se poate retracta renunțarea la succesiune(moștenire)?...În 1996 am fost cu mama la notar și am cedat și eu și mama dreptul meu în favoarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)