avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare

Buna ziua
Sunt casatorita si locuiesc impreuna cu sotul si cei doi copii ,ai nostri,in casa facuta de socrii mei.Vrem sa trecem imobilul pe numele nostru si as vrea sa imi raspundeti ce pasi trebuiesc urmati pentru acest lucru.Sotul meu mai are doi frati care nu sunt casatoriti si locuiesc impreuna cu socrii mei in alta casa.Probleme in privinta acordului din partea fratilor nu exista momentan,dar vreau sa facem ceva sigur care mai tarziu sa nu poata fi atacat.Din cate stiu eu, cel mai sigur ar fi act de vanzare-cumparare ,nu?Cu ce se incepe?Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: adelinab , utilizator 18:55, 2 Iunie 2010
da, contractul de vanzare cumparare ar fi cel mai sigur, dar fratii sotului ar trebui sa dea si ei o declaratie expresa ca nu vor mai avea pretentii la imobilul respectiv.. sa nu invoce simulatia dupa decesul socrilor
multumesc frumos de raspuns
pentru a nu putea fi atacat actul respectiv, ar fi indicat sa platiti si pretul aferent tranzactiei .
iar plata sa se faca in cont bancar .
Daca mi se permite...
In opinia mea, intr-adevar este foarte bine daca pretul mentionat in contractul de vanzare cumparare ar fi real si cat mai apropiat de valoarea de piata a imobilului.
Consider ca cerinta obtinerii unei declaratii de la ceilalti frati este inutila deoarece conform prevederilor art 965 alin 2 cod civil "Nu se poate face renuntare la o succesiune ce nu este deschisa, nici se pot face invoiri asupra unei astfel de succesiuni, chiar de s-ar da consimtamantul celui a carui succesiune este in chestiune".
Totodata, intrucat vanzarea catre un succesibil direct (de la parinti la copil) se poate considera la un moment dat ca respectivul act juridic reprezinta o donatie deghizata.
De aceea, sunt pe deplin de acord cu roxanel, ca plata sa se faca prin cont bancar, fiind dovada absoluta.
Totusi, pentru a va asigura cat mai mult, trebuie verificat ca aceasta vanzare sa nu incalce cota disponibila a celorlalti doi frati.
In aceasta situatie este aproape imposibil ca fratii sa incerce sa atace contractul de vanzare cumparare sub aspectul donatiei deghizate si sa solicite si reductiunea acesteia.
Av. Mihai Vaduva
Deci in afara de faptul ca trebuie sa mergem la notar impreuna cu socrii ,trebuie sa achitam acestora contravaloarea imobilului prin cont bancar.Suma nu trebuie sa fie mai mare decat ar avea dreptul ceilalti frati,daca ceea ce detin socrii mei s-ar imparti la trei.Am inteles bine?Sper sa fiu inteleasa daca nu,pentru ca nu am de unde sa stiu despre aceste lucruri.Nu am avut de-a face pana acum.Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate vinde? coriii coriii Buna ziua!Parintii mei vor sa -mi doneze un imobil dar nu stim care act este mai sigur cel de donatie sau de vanzare-cumparare,avand in vedere ca mai am o ... (vezi toată discuția)
Apartament contract de vanzare cumparare donatie sau mostenire? ankadaraban ankadaraban Buna ziua. Numele meu este Ana vreau sa aflu cum e mai sigur ,mai bine si mai ieftin sa primesc apartamentul, proprietate personala a bunicii mele care ... (vezi toată discuția)