avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfintare post

Salut,

Vin si eu cu cateva intrebari. Momentan sunt angajat la o firma, unde lucreaza si prietena mea. "Managerului" ii place de prietena mea si a stresat-o destul de mult insa aceasta nu a cedat, asa ca toti nervi, etc au fost revarsati pe mine. Managerul doreste sa ma concedieze intr-un fel sau altul ( motivul fiind cel mentionat mai sus + nu am dorit sa raman peste program ... sa fac ore suplimentare ).

In momentul de fata, firma nu a gasit o solutie sa ma dea afara dar in calcul sunt urmatoarele.

1) Desfintarea postului ( ce implica acest lucru / aspect .... ce pot pierde / ce pot castiga )
2) Din motive disciplinare ( dar din cate stiu trebuie sa faca o comisie de 3 persoane ptr a face acest aspect si managerul e singur, eu fiind doar subordonatul lui )

Tin sa anunt ca : nu o sa mai primesc bonuri, nu am voie sa ascult muzica si sa intru in anumite camere ( unde se regasesc serverele ) deloc.

Daca mai exista nevoie de info ptr ajutor, va stau la dispozitie.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 13:03, 3 Iunie 2010
De ce nu face prietena plangere pentru hartuire sexuala? in felul asta nu ar mai indrazni managerul nici o o deranjeze pe ea nici sa te persecute pe tine. Daca se desfiinteaza postul trebuie informat AJOFM-ul, ti se da un preaviz de 20 de zile lucratoare in care lucrezi doar 4 ore pe zi, ti se ofera minim un salariu compensatoriu (vezi daca in contractele colective la nivel de unitate si ramura nu sunt prevazute si alte drepturi)
Daca esti singurul salariat care nu va mai primi bonuri de masa, poti sesiza ITM-ul.
Partea cu ascultatul muzicii nu prea ai cum o contesta.
Daca vor sa te concedieze disciplinar intr-adevar trebuie intrunita comisia de disciplina, tr sa fii convocat ca sa poti sa-ti spui punctul de vedere. Daca se incalca procedura cu atat mai bine ptr tine ca ii dai in judecata, stai acasa cat dureaza procesul , iar la final angajatorul tr sa-ti plateasca retroactiv toate salariile si sa te reangajeze.
Repet, ti-ar fi de mare folos chiar si in instanta daca iubita ta ar depune plangere impotriva managerului, cel putin asa ar face o persoana care nu are nimic de ascuns.
desfiintarea postului,intr-adevar e o solutie valabila,insa daca se intampla acest lucru angajatorul nu mai are voie pe o perioada de 9 luni sa angajeze pe acel post. În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(11) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
nu ati mentionat mediul in care lucrati si din acest motiv nu-mi pot da seama de ce va este interzis sa ascultati muzica.
pe de alta parte ati mentionat ca un motiv al concedierii ar fi ca nu acceptati sa efectuati ore suplimentare.textul de lege il aveti aici:,,(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident. "

Multumesc,

In legatura cu "hartuire sexuala" nu cred ca pot dovedii acest aspect concret. Adica o stresa prin e-mail-uri, ii zicea verbal sa iasa cu el la masa... o suna inaintea de incepere a programului, insa exista martori ( ceilalti colegi ).

Lucrez in domeniul IT, si sunt sef departament informatic.

Daca mai sunt intrebari / lucruri care ma pot ajuta, apreciez. Mersi.
cu putin tupeu, prietena ar putea aduna probe concrete...daca nu veti reactiona , nu veti obtine nimic. reactionat inseman sa va adunati probe, de orice fel si cat mai multe!...in rest, alte sfaturi concrete nu vi se pot da decat dupa ce vi se va desface cim
Mai revin cu o intrebare. Daca in contract nu este specificat numar de salarii compensatoare in momentul concedierii, cate se acorda? Sau se acorda? Am voie sa cer cate vreau ? :)

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu refuzat Arisandy Arisandy Lucrez intr-un cabinet medical unde suntem doar 2 persoane si din aceasta cauza ne luam concediu de odihna in functie de posibilitati. Am facut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)