sotul meu afost angajat ( din somaj) pe perioada nedeterminata.Dupa o luna, i-au spus ca nu mai au nevoie de el si sa faca o cerere de lichidare la zi; el nu a facut-o fiindca stia ca nu isi va mai relua somajul, atunci au zis ca vor desface contractul de munca fiindca are 3 referate; el nici nu stia ca i s-au facut (intr-o zi a intarziat la munca-a dat nota expicativa; a uitat intr-o seara usa de la o magazie deschisa -a dat nota explicativa iar atreia abatere a fost ca nu a fost atent cand a furat din magazin un domn o bucatica de branza-nu a dat nata explicativa ,nu au cerut).Au dreptul sa -i desfaca contractul? daca nu, ajutati-ma cu un sfat ce ar trebui sa faca?
Angajatorul trebuie sa indeplineasca o procedura si anume o cercetare prealabila pentru a- i desface sotului dvs. contractul de munca pe motiv disciplinar cu art.61(a) coroborat cu art.264.(f) din Codul Muncii.Daca sotul dvs. a recunoscut in toate acele 3 referate ca a fost vinovat atunci are sanse mici in instanta de a contesta o eventuala concediere disciplinara.
lui nu i-au spus ca -i vor face referat, despre referate a aflat numai in momentul in care l-au pus sa isi faca cerere de lichidare la zi iar el a refuzat.Trebuiau sa il anunte in momentul cand au facut referatele?Nu trebuia facuta o cercetare asupra faptelor si comunicata?
daca nu sunt simple presiuni ale angajatorului si ii vor desfacce cim pt abateri disciplinare, contestati in instanta decizia in termen de 30 de zile de la comunicare
Din moment ce a dat nota explicativa trebuia sa se astepte ca ii vor face referat .In mod normal pe referatul facut trebuia sa ii dea superiorul sau o rezolutie.Prima data trebuie sa ii dea avertisment verbal apoi scris apoi penalizare etc.Bineinteles ca trebuia sa se faca cercetarea prealabila.Normal ar fi sa aiba o hartie prin care este invitat in data de.. la ora... in vederea efectuarii cercetarii prealabile si o alta din care sa reiese ce sanctiune a primit.Acestea se fac in doua exemplare pe care angajatul trebuie sa scrie ca a luat la cunostinta de sanctiunea primita.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
Prin urmare, daca i s-a desfacut disciplinar c.i.m. fara a avea loc o cercetare disciplinara prealabila atunci masura desfacerii c.i.m. este lovita de nulitate.
Conflict munca
carmenstan
am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat
anusca14
Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)