avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul in Romania a unei persoane cu dubla cetatenie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul in Romania a unei persoane cu dubla cetatenie

Verisoara mea locuieste in Israel si e divortata de 3 ani.Ea are dubla cetatenie si acum vrea sa divorteze si in Romania-Iasi.
De ce acte are nevoie,ce taxe si unde trebuie sa depuna dosarul?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:16, 8 Iunie 2010
Daca este ivortata , cum sa mai divorteze odata?:stunned:
nu trebuie sa divorteze din nou, daca are nevoie de hotararea de divort in Romania este valabila cea data in Israel , sa aiba apostila si sa fie tradusa de un traducator autorizat, iar semnatura traducatorului se legalizeaza de un notar
In situatia in care verisoara dvs a divortat deja in Israel, conform Convetiei de la NEW YORK din 10 iulie 1958, sentinta pronuntata de instanta din Israel trebuie recunoscuta in Romania prin procedura exequatorului.
Nu este necesar un nou proces de divort in Romania.
Daca verisoara dvs nu a divortat inca, competenta de solutionare a cererii de divort apartine statului unde cei doi au domiciliul comun, conform prevederilor art 22 si art 20 din Legea nr. 105/1992.
Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul.
În lipsă de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strînse legături.
Art. 22. - Divorţul este cîrmuit de legea aplicabilă potrivit art. 20.
Av. Mihai Vaduva
Va multumesc pentru raspunsuri!
I-am trimis ceea ce mi-ati scris si daca va mai avea intrebari revin,

Eu cred ca vrea sa ii fie recunoscut divortul din Israel si in Romania ,desi eu nu ii vad rostul.
Ea locuieste in Israel, fostul sot tot acolo locuieste desi are si el dubla cetatenie (rus).
buna ziua .
daca actul de casatorie a fost transcris si in romania , at. dansa figureaza ca fiind casatorita in statul roman .
astfel, va trebui sa procedeze la recunoasterea hotararii straine de divort, pronuntate in israel, si de catre statul roman.
aceasta procedura se numeste procedura de exequator .

daca insa casatoria nu a fost transcrisa si in romania, nu este necesara recunoasterea hotararii de divort pronuntate in israel, si de catre statul roman .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in america leorot leorot In 2005 m-am casatorit in New York, eu avand dubla cetatenie, romana si americana, sotia avand doar cetatenie romana. Tot in 2005 eu am venit in tara, sotia a ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cum se anuleaza o casatorie oficializata in maurititus Costi78 Costi78 M-am casatorit in Muritius cu se poate anula casatoria oficializata acolo? Inafara de Mautitius nu am inregistrat-o niciude (vezi toată discuția)