avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor spre crestere si educare tatalui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor spre crestere si educare tatalui dintr-o relatie de concubinaj

Buna-ziua!
Am discutat cu un domn care a locuit in concubinaj pe o perioada de 5 ani, iar in urma relatiei sale, respectiv dupa un an, s-a nascut fiica lor, acum in varsta de 4 ani.
Problema esta ca tatal fetitei isi doreste incredintarea minorei catre el deoarece potrivit spuselor sale, mama lucreaza in 3 schimburi, intretine relatii telefonice cu alti barbati si cu fostul iubit dinainte de a se cunoaste ei (al caror continut nu-l cunoaste) si ca nu se ingrijesete de cresterea si educarea fiicei lor.
Mentionez ca tatal munceste intre orele 8 si 18 in cursul saptamanii si ca in timpul in care el este la serviciu, minora sta la bona, chiar daca mama ar fi acasa si nu la serviciu.
In urma unor divegente intre ei raportate la discutiile telefonice ale mamei, acestia au hotarat ca nu mai pot convietui impreuna si ca trebuie sa se desparta, initial mama spunand ca va parasi domiciliul conjugal si-i va lasa minora, iar apoi razgandindu-se.
Precizez ca niciunul dintre parinti nu are in proprietate vreun imobil, acestia locuind in chirie.
Tatal spune ca in prezent a gasit o locuinta(garsoniera cu o camera) si va intocmi un ante contract de vanzare cumparare prin care el, ca si promitent cumparator, in cazul in care ii va fi incredinta minora se va obliga sa cumpere acea locuinta.
Ca si venit lunar, tatal castiga cu 3-400 lei in plus decat mama minorei.
Deasemenea, parintii mamei nu se afla in raza domiciliului familiei sale, acestia fiind la circa 500 km distanta de orasul in care locuiesc si nu are nicio o ruda pe langa ea.
Cam aceeasi situatie este si cu tatal, cu exceptia faptului ca acesta are fratele si cumnata intr-un alt oras, la circa 20 km de locuinta lor .
Avand in vedere cele aratate mai sus, varsta frageda a minorei (4 ani)- care din punctul meu de vedere are o anumita greutate, credeti ca minora ar putea fi incredintata tatalui? Imi puteti spune nr. unei decizii macar prin care tatal sa fie cel caruia sa-i fie incredintata minora?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:32, 3 Iunie 2010
Incredintarea minorei catre tatal sau este dificila in primul rand datorita varstei fragede a acesteia dar nu imposibil.Este adevarat ca practica instantelor noastre este de a incredinta minorii mamelor, insa spun eu ca merita incercat, pentru ca din cele relatate de dvs.sunt motive ca instanta sa dispuna incredintarea catre tata daca acesta reuseste sa probeze toate cele relatate mai sus.
Ca un sfat, m-as axa in aparare pe faptul ca mama nu se ocupa de cresterea si educarea minorei, avand o atitudine de neglijare a interesului acesteia precum si pe faptul ca tatal ar putea fi ajutat la cresterea si educarea minorei si de familia sa.
Da, va pot indica doua hotarari in care minorele au fost incredintate tatalui insa au fost doua situatii absolut speciale, iar probele administrate au demonstrat necesitatea incredintarii minorelor tatilor.In ambele cazuri au fost minore rezultate in urma casatoriei partilor -prima este sent civ. nr.3675/30.04.2004 , iar a doua -sent civ. 1667/15.02.2010 ambele ale Judecatoriei Ploiesti.;)

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc frumos pentru sfat si pentru ca mi-ati indicat hotararile.
Asta era si ideea mea, sa incerc sa ma axez pe faptul ca mama nu se ocupa de cresterea si educarea minorei si mai mult, sa solicit (daca instanta nu va dispune din oficiu) efectuarea unei anchete sociale.
Va multumesc inca o data.
Sa stiti ca am cautat aceste sentinte pe portal, in jurisprudenta Judectoriei Ploiesti si nu le gasesc....
Va voi indica si nr. de dosare.Pe portal nu veti gasi numerele sentintelor.
Prima este pronuntata in dos.civ. nr. 1899/2004, iar cea de-a doua in dos. civ. nr.12096/281/2008.
Va multumesc mult inca o data!

Alte discuții în legătură

Vreu fetita inapoi bitzudain bitzudain buna! ma numesc daniel si am o relatie de 6 ani. nu suntem casatoriti, dar avem o fetita de 3 ani inpreuna. fetita este trecuta pe numele meu. acum 1 an am ... (vezi toată discuția)
Custodia unui bebelus de 8 luni din concubinaj. Christine12 Christine12 Buna seara! As dori sa stiu daca tatal are vreo sansa sa castige custodia copilului nostru. Acesta consuma zilnic bautura ,insa nu lovire s.a Doar ca situatia ... (vezi toată discuția)
Refuzul directiei generale pasapoarte - pasaport minor, clarificare domiciliu AlexandraLupu AlexandraLupu Buna ziua ma numesc Alexandra Lupu in urma relatiei de concubinaj am o fetita amandoua fiind emigrante in Olanda cu toate actele in regula in anul 2011 am ... (vezi toată discuția)