Doream sa incep constructia unui bloc cu 24 de locuinte impreuna cu inca o persoana care avea un teren .
Pentru a preintampina orice problema din partea ANAF-ului am facut o cerere in care am cerut raspuns la urmatoarele intrebari
1. O persoana fizica vinde in cursul anului 2006 un apartament la bloc si in cursu anului 2007 un teren intravilan curti constructii( intre cele 2 vanzari a existat o perioada de 14 luni) ambele avand o valoare individuala mai mare decat maximul de 30.000 EURO
va plati TVA
-pentru toate imobilele -respectiv retroactiv cu penalizari pentru cele 2 imobile vandute in 2006 si 2007 si TVA fara penalizari pentru imobilul pe care il construieste in 2010
-numai pentru imobilul construit in acest an
corelativ
-o persoana are voie sa vanda un imobil nou pe an fara a plati TVA -indiferent de valoarea acestuia
-are voie sa vanda numai un imobil nou toata viata indiferent de valoarea acestuia
-daca vinde un imobil nou cu o valoare mai mare de 30.000 Euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA
intrebarea 2.
-presupunand ca in timpul de 1 an fiscal nu se vind cele 24 de apartamente dar se plateste TVA -ul pentru cele vandute iar celelalte se inchiriaza sau se pastreaza -platind taxele si impozitele legale
-dupa 1, 2 ani .... X ani daca se vor vinde apartamentele ramase-acestea nemifiind ,,noi " se mai plateste sau nu TVA ?
La aceste intrebari ANAF-ul mi-a raspuns sec -,,va rugam sa consultati codul fiscal "
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri punctuale la intrebarile de mai sus
Va multumesc
apartamentul vandut in anul 2006 era locuinta noua?
codul fiscal prevede faptul ca orice activitate cu caracter continuu ce genereaza venituri, este considerata activitate economica, iar persiana ce desfasoara astfel de activitate este considerata persoana impozabila.
fiti sigur ca daca ati vandut un apartament in anul 2006 si un teren in 2007, nu va cere nimeni tva.
dar daca doriti sa construiti un bloc de locuinte, va sfatuiesc sa va inregistrati in scopuri tva inainte de derularea proiectului imobiliar, pentru a avea drept de deducere a tva pentru achizitiile facute.
daca totusi nu veti face acest lucru si nu veti deduce tva la constructie, dupa ce veti inchiria apartamentele, iar acestea vor deveni vechi, se pot vinde in regim de scutire, fara a exista obligatia ajustarii prevazute de art. 149 cod fiscal.
dvs. prezentati situatii ipotetice si de aceea este foarte greu sa va raspunda cineva strict la obiect.
va sfatuiesc sa consultati cu atentie art. 127, 141, 149 cod fiscal.
problema este mai complicata decit ptr o simpla consultatie pe forum.
Colegul meu are dreptate insa exista si metode de optimizare fiscala cum ar fi firmele spv - firme facute sa detina afaceri (de exemplu un bloc) si in loc sa vinzi afacerea (blocul) unui investitor (tranzactie purtatoare de TVA) prefera sa vinda direct firma iar banii sa fie incasati in conturi din strainatate, neimpozabili.
Cunoasteti un cabinet de consultanta secializat in taxe ?
ex-in Franta daca iei rezidenta o parte din venituri la impozitezi acolo o parte in Romania . Firma care face aceste acte in urma carora tu platesti taxe isi asuma semnatura pentru platile pe care tu le faci si daca greseste si fiscul vine si te gaseste cu restante sau orice alte taxe , penalizari etc . le plateste ea , nu tu.
Va multumesc
exista multi avocati, contabili sau consultanti fiscali care va pot ajuta. incercati sa-i cautati pe internet in special prin cuvinte cheie legate de TVA, imobile, etc.
daca sunt buni asta nu va pot spune insa unii chiar au opinii juridice/fiscale legate de aceste probleme postate pe site. va puteti ghida dupa profesionalismul cu care opiniile respective sunt argumentate.
[EDITAT - va rog sa nu indicati nume sau adrese, multumesc]