Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
Am un apartament cumparat pe firma in anul 1998 si as dori sa-l trec pe persoana fizica. In urma discutiei avute cu contabila am inteles ca, dupa noua lege, pot vinde imobilul si sub valoarea cu care este inregistrat in contabilitate (nu e amortizat complet) si nu trebuie sa platesc TVA-ul aferent. Este adevarat? Daca da imi puteti da si nr. articolelelor din codurile fiscal si/sau civil unde este specificat acest lucru?
Va multumesc anticipat!
Da, se poate vinde, daca aveti un raport de expertiza.
Dar... dar daca firma vanzatoare este controlata de aceeasi persoana care este si cumparatoare... atunci situatia este mai delicata.
Fiscul, in caz de dubiu, poate modifica pretul de transfer al imobilului.
Bineinteles ca imobilul nu este amortizat. Perioada de amortizare a imobilelor este de cel putin 40 de ani.
Si se plateste TVA. Rectificare: Se poate plati TVA prin optiune.
Domnule avocat, am rugamintea sa nu mai duceti in eroare persoanele. La apartamentele vechi va spun eu sigur ca sunt scutite de TVA.
Rugamintea mea, in aceasta problema, este sa se pronunte cei care au trecut prin asa ceva. Nu vreau doar presupuneri.
Multumesc!
Art. 141- (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile.
Art. 149-Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a)-d):
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat