avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reactualizare pensie politist
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reactualizare pensie politist

Buna ziua. Nu stiu daca poate sa ma lamureasca cineva, dar incerc, totusi. Am lucrat in militie-politie pana in 2004, cand m-am pensionat conform Legii 179/2004, cu drept la pensie de serviciu, cu toate drepturile (limita de varsta). Acuma se zice ca se vor recalcula aceste pensii, care au fost acordate in baza acestor legi speciale. Pe mine m-ar interesa care vor fi elementele in baza carora se vor recalcula aceste pensii (in speta, a mea). Am studiat proiectul legii pensiilor insa nu prea am inteles mare lucru. La art. 3 din proiect se prevede:"Art.3–(1)Începând cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile prevăzute la art.1,stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În situaţia pensiilor dintre cele prevăzute la alin. (1) care au fost stabilite
doar în baza legilor cu caracter special, pensia din sistemul public se determină,
considerându-se a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare".
Nu stiu cum sa inteleg de aici (ca pensiile politistilor nu au fost calculate pe baza de punctaje) ca pensiile politistilor se vor recalcula conform Legii 19/2000, adica se va calcula pe intreaga perioada punctajul lunar, anual, mediu anual, raportandu-se salariul (solda) mea la salariul mediu brut pe economie, se va cauta in arhive sa se gaseasca veniturile mele salariale si sa se faca calculele ??? . Nu ma refer la sporurile rezultate din grupa I-II de munca (conditii speciale sau deosebite) ci doar la modul in care se va face calculul (recalculul) pensiei. Sau se vor face aceste precizari in Normele de aplicare a legii, care vor aparea ulterior? Nu as putea avea pretentia sa-mi raspunda cineva ca nu e nimeni obligat sa-si bata capul cu problemele mele, dar nu pot sa nu apreciez f. mult pe moderatorii si consultantii acestui Forum, pe care ii vad aproape tot timpul online, de multe ori pana noaptea tarziu, ca sa-i lamureasca pe unul-altul cu tot felul de probleme juridice, pe "multam fain", sau, nu de putine ori, nici pentru atat. Ca daca te duci la un avocat, daca nu deschizi buzunarul, nu deschide gura. Cu stima, aprecieri si multumiri anticipate, indiferent daca cineva imi va raspunde sau nu. :luck:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:24, 2 Iunie 2010
(2) În situaţia pensiilor dintre cele prevăzute la alin. (1) care au fost stabilite
doar în baza legilor cu caracter special, pensia din sistemul public se determină,
considerându-se a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare".

Stiti ce trebuie sa intelegeti de aici? Ceva de neinteles pentru mine: pensia dvs. si toate pensiile militare vor fi recalculate ca si cum ati fi cotizat toata viata la bugetul asigurarilor sociale de stat, desi dvs. ati cotizat la bugetul propriu iar banii s-au varsat la bugetul de stat, respectiv ca si cum ati fi platit CAS.

Stiu, nu vi s-a retinut si virat CAS, iar aceasta recalculare, anuntata inca de anul trecut, mie mi se pare de domeniul fantasticului. Vi se vor calcula punctaje lunare si anuale, conform art. 76 - art. 81 din Legea nr. 19/2000. Asta este teoria, in practica se foloseste un program.

Daca vor aparea sau nu norme de aplicare nu stiu sa va spun, inca nu am auzit nimic. Eu nu cred ca vor aparea norme intrucat pensiile militare vor deveni pensii in intelesul Legii nr. 19/2000, iar Legea nr. 19/2000 are norme de aplicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii speciale Manoliu Eugen Manoliu Eugen Buna ziua va rog sa imi precizati urmatoarele: 1-Ce categorii de pensionari se incadreaza la \"PENSII SPECIALE\"; 2-De la ce valoare a pensiilor speciale ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie grupa i martamihali martamihali Buna seara. Am iesit la pensie in anul 1995 in baza Legii nr.3/1977, am lucrat in grupa I 23 ani.In anul 2007 m-i sa recalculat pensia conf OUG4/2005 aprobata ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca iulia pastrama iulia pastrama Am iesit la pensie in februarie 2009 ,cu o vechime in munca de 23 ani grupa 1. Cand intra in plata pensia recalculata dupa noua lege,pentru grupa de munca ? ... (vezi toată discuția)