avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura de schimbare de proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura de schimbare de proprietar

Buna ziua. Imi puteti spune care este procedura de schimbare de proprietar la cadastru avand in vedere ca sunt legatarul universal al unui unchi, insa acesta nu mi-a lasat actele de proprietate
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 12:46, 3 Iunie 2010
Pentru a modifica datele cu privire la proprietar in Cadastru trebuie sa aveti un titlu in baza caruia sa puteti actiona. In situatia dvs. trebuie sa mergeti la notar cu testamentul si sa deschideti succesiunea cu privire la bunurile aflate in patrimoniul defunctului. Dupa ce ati facut succesiunea, cu actele de la notar mergeti la oficiul de publicitate imobiliara si inscrieti dreptul de proprietate.
In mod similar cu map69, consider ca in primul rand trebuie sa dezbateti succesiunea in fata unui notar public.
In cadrul dezbaterii succesiunii este necesara prezentarea actelor de proprietate asupra bunurilor pe care vi le-a lasat unchiul dvs. Cel mai probabil notarul public va va induma cu privire la modalitatea obtinerii de copii a tuturor actelor de proprietate ale defunctului.
Ulterior, cu certificatul de mostenitor emis in urma dezbaterii succesiunii, va puteti prezenta la OCPI in vederea intabularii dreptului dvs de proprietate asupra imobilului respectiv.
Av. Mihai Vaduva
Nu ati precizat daca unchiul a decedat si nici daca legatul dvs. este inregistrat la un birou notarial si aveti calitatea de mostenitor constatata.
intrebarea era unde gasiti actele?!?

trei categorii
1. acte inscrise in CF ( nu la cadastru) - nu aveti nevoie de acele acte ci doar de extrase CF in care e inscris "unchiul".
2. acte neinscrise in CF - aceste acte le gasiti la "emitent" - fie fostul "Notariat de stat" fie Birouri notari publici. iar pentru apartamente "intreprinderile de stat" care le administrau. exceptie Titlurile de proprietate in baza legilor 18....1 pe care le gasiti la OCPI.
3. acte "ne-emise" ;) inca - Titluri proprietate - dar gasiti la primarii PV de punere in posesie sau "urma" cereri de retrocedare...

"Schimbare proprietar" sau ori ce alta notare in CF se face doar in baza unui "act autentic" - emis de notar, instanta, statul roman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai este valabil testamentul? Dumitrescu Iulia Dumitrescu Iulia Buna ziua! Ma poate lamuri si pe mine cineva? Bunicul meu are un testament din 1960 prin care unchiul lui ii lasa surorii lui(adica mamei bunicului) 1/4 din ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor bassmafya17 bassmafya17 Buna ziua.am o casa batraneasca,care a fost a parintilor mei.si nu am acte deloc la ea.am doar o chitanta de mana de vanzare -cumparare pe care au facut o ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate teren, disparut pascu tavi pascu tavi Tatal meu a fost re[mproprietarit cu 2,34 ha, cu titlu de proprietate. Terenul l-a dat in arenda la o societate agricola, dar cred ca a comis si gresala de a ... (vezi toată discuția)