avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai este valabil testamentul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai este valabil testamentul?

Buna ziua!
Ma poate lamuri si pe mine cineva?
Bunicul meu are un testament din 1960 prin care unchiul lui ii lasa surorii lui(adica mamei bunicului) 1/4 din casa lui.Nici mama lui,nici bunicul nu au cerut nimic.
Intrebarea mea este daca bunicul mai are acum dreptul la aceea mostenire.Mentionez ca bunicul inca traieste si casa inca exista,iar in ea locuieste femeia care a avut grija de sotia unchiului,iar testamentul se afla la un moment dat la Arhiva Nationala.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:59, 9 Martie 2010
E valabil.
Sa mearga bunicul la notar sa isi faca actele.
Mai intai sa mearga la cf si sa vada cine este proprietar actual al imobilului.
Daca unchiul apare ca proprietar, o poate face.
Daca unchiul nu mai este proprietar, ci sotia acestuia post-decedata ca urmare a dezbaterii succesiunii dupa sotul sau si, posibil, dupa moartea acesteia, sa-i fi lasat mostenire imobilul persoanei care locuieste acum in imobil, nu o mai poate face. ;)
Demers la OCPI pentru a afla proprietar imobil lasat prin testament in 1960
In raport de concluzii,daca bunicul mai are calitatea de proprietar poate prin notar sa obtina actele justificative
In testament scia ca sotia are dreptul de uzufruct cat timp va trai asupra a 1/2 din imobil(parte ce-i apartinea unchiului decedat pe care a imartit-o in testament).
Asta nu are nici o relevanta acum, dupa ce a decedat si ea.
Teoretic, daca bunicul se ocupa de acte, dupa decesul ei si-ar fi consolidat dreptul de proprietate pe 1/4 a lui din casa.
Eu zic sa mearga bunicul, sau sa va faca o procura sa mergeti la notar sa dezbata mostenirea.
Sunt multe variante posibile, dar merita sa incercati, nu aveti ce pierde.

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire marius_szoke marius_szoke buna ziua,Marius din Brasov.am o scurta intrebare cu privire la un drept de mostenire.am un unchi,de fapt e frate cu bunicul meu,deci e unchiul tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)